Biologi

Danske navne på danske edderkopper og mejere

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Søren Breiting, Jørgen Jørgensen, Karsten

Schnack og Bent Troen

Projekt Danske Dyrenavne

44 sider, 75 kroner plus forsendelse

Entomologisk Forening og Danmarks Pædagogiske Universitet

Bogen kan købes hos Danmarks Pædagogiske Bibliotek eller via bogsalg@dpb.dpu.dk

Mange dyr i Danmark har ikke haft danske navne. 'Projekt Danske Dyrenavne' har brugt en del tid på at navngive danske hvirvelløse dyr. Det arbejde har nu resulteret i, at der endelig er kommet system i navnene på de danske edderkopper og mejere, som man kan se i dette hæfte, som i øvrigt er den syvende publikation fra projektet. Danske navne på danske edderkopper og mejere gør dem naturligvis mere vedkommende for det almindelige menneske, for hvem en edderkop i mange tilfælde blot har været noget, man ofte har trådt ihjel, når dyret kom en for nær. Derfor ser jeg det med danske navne som meget væsentligt, uanset hvor stort eller småt dyret nu end måtte være. Desværre må man sige, at et hæfte som dette nok ikke henvender sig til den brede befolkning, men til en mindre håndfuld meget naturinteresserede, for hvem edderkopper og mejere er en lidenskab.

Hæftet indeholder først en kort generel beskrivelse af edderkopper og mejere, så man ved, hvad det handler om. Derefter et dansk-latinsk indeks, hvor de nye og ikke før publicerede navne er markeret med en sort prik, sluttende med et latinsk-dansk indeks, hvor man kan nøgle dyrene den anden vej.

Niels Peter Riising