Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
I store dele af hovedstyrelsen udtrykker man stor tilfredshed med, at de unge overenskomstansatte lærere ved at gå over på ny løn er sikret en markant højere begyndelsesløn og væsentlig hurtigere lønstigninger. Dette sammenholdt med et stort pensionsgivende tillæg og forhøjet pensionsbidrag vil give en forbedret pensionsudvikling for de overenskomstansatte.
Det har man selvfølgelig arbejdet på, efter at det i efteråret kom frem (se Folkeskolen nummer 36), at de overenskomstansatte som 60-årige ville få udbetalt cirka 90.000 kroner mindre hvert år i pension end de tjenestemandsansatte.
Godt nok, at der er taget fat på problemet, for det er meget utilfredsstillende.
Hvad er så mit problem?
Problemet er, at vi er en del overenskomstansatte, som ikke går over på ny løn, da vi ligger på højere løntrin end 31. Jeg selv har været lærer i 18 år og er på slutløn.
Vi vil altså ikke til sin tid få den høje tjenestemandspension og kan heller aldrig opnå den bedre pension, som de unge overenskomstansatte vil kunne opnå. Hvad med os? har I glemt os endnu en gang?
Okay, vi er ikke så mange. Men alligevel. På landsplan er vi vel 10-15 procent.
Vi har nu i en årrække samarbejdet med tjenestemandsansatte, som har haft bedre forhold på væsentlige punkter. Nu skal vi fremover tillige samarbejde med en ny stor gruppe, som ligeledes på væsentlige områder er bedre stillet end os. Det er ikke let at forstå.
Jeg vil meget gerne have, hvis nogen fra hovedstyrelsen kan komme med et argument for (og lad nu være med at nævne, at pensionsbidraget er sat op fra 15 til 15,3 procent), hvorfor vi skulle stemme for denne overenskomst, hvor man totalt har glemt os.
Anne Flander
Præstø
Svar
I forbindelse med overgangen per 1. april 2000 vil du blive klassificeret til løntrin 40. Dit pensionsbidrag vil derfor stige, og samtidig er det aftalt, at overenskomstansattes undervisningstillæg også er pensionsgivende. Dit samlede pensionsbidrag vil derfor blive større, samtidig med at andre funktionstillæg eller kvalifikationstillæg som udgangspunkt vil være pensionsgivende.
Jeg vil alligevel også nævne stigningen i pensionsbidraget. Selvom stigningen blev minimal, har det stor betydning, at 'loftet' på 15 procent er blevet brudt, så der ved kommende overenskomstforhandlinger er mulighed for at betale for yderligere forhøjelser, for det problem, du rejser, er reelt.
Anni Herfort Andersen
formand for DLF