Debat
Morgensang – nu med sangbog
Sangens år.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Hvad »Sangens år« er for en størrelse, kan man naturligvis få oplyst på nettet. Her fremgår det, at initiativet stammer fra komponist Michael Bojesen med støtte fra blandt andet Undervisningsministeriet, Kulturministeriet og Danmarks Radio. Ambitionen er at styrke fællessangen i hele Danmark, i skoler og på tværs af kulturer. Det oplyses også, at »Sangens år« har planer om at udgive en sangbog. På den baggrund kan det kun undre, at De Konservatives uddannelsesordfører Charlotte Dyremose føler sig foranlediget til at komme med et forslag om en sangbog, og ikke mindst at Brian Mikkelsen, som sammen med andre prominente repræsentanter sidder i den æreskomité, »Sangens år« har oprettet, støtter ideen.
Hvor mange sangbøger er det lige, vi skal have i en folkeskole, hvor ønskesedlen i årevis har lydt på opdaterede undervisningmaterialer, nødvendig tid til specialforanstaltninger, sund mad til alle elever, ordentlige toiletforhold og så videre. Man ved ikke helt, om man skal le eller græde. Kun ét er sikkert, og det er, at der er langt fra de udfordringer, skolen kæmper med, til at begave de små elever med en sangbog.
Selvfølgelig hører både sangbøger og sang hjemme i folkeskolen.
Af folkeskoleloven fremgår det, at eleverne fra 1.-6. skoleår skal have musik. Godt nok kun en til to timer om ugen. De vilkår gør, at skolens musikundervisning ofte debatteres blandt lærere.
En lektion om ugen i et fag er i sig selv problematisk. Dertil kommer, at ingen musiklærer kan holde til at få et helt skema fyldt op med musik i 24 forskellige klasser. Det er et ægte problem, som sangbøger ikke løser.
Musikundervisningens trange kår betyder selvfølgelig ikke, at der ikke synges i skolen. Det sker uden tvivl mange steder alt efter såvel lærernes som elevernes musikalske forudsætninger. Vil man synge i skolen, kan det lade sig gøre også i dag.
Derfor er forslaget om at komme »Sangens år« i møde ved at producere en standardsangbog til eleverne i folkeskolen politisk plat. Alligevel skal Charlotte Dyremose mødes med repræsentanter fra »Sangens år«. Hvad med at lade »Sangens år« passe sangbogen og i stedet beskæftige sig med den række af udfordringer, som skolen virkelig er optaget af. En spritny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at der er brugt 2,4 milliarder mindre på folkeskolen i 2007 end i 2001. Det burde give anledning til seriøse overvejelser over de muligheder, skolen har for at leve op til samfundets stadig større forventninger.
»Kun ét er sikkert, og det er, at der er langt fra de udfordringer, skolen kæmper med, til at begave de små elever med en sangbog«