Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Med skæmmende selvtilfredshed fremviser Folkeskolen nummer 13 på sin forside demonstrationsbilleder, hvor skolebørn udnævner statsminister Fogh Rasmussen til terrorist.
I bladets helt ensidige tema om krig og demonstrationer lanceres som autoritet filosoffen Peter Kemp fra Danmarks Pædagogiske Universitet, der er aktiv i den offentlige debat og i et debatindlæg i Politiken kaldte krigen 'tåbelig'.
Derudover høres formanden for Københavns Lærerforening, Jan Trojaborg, der støtter de lærere og skoleledere, som accepterede eller tilskyndede til demonstrationen.
Til B.T. sagde DLF-formand Anders Bondo Christensen, at det ville være 'dybt uansvarligt, hvis skolerne ikke gav eleverne fri'. Det har formanden senere ændret til, at det ville være 'uansvarligt ikke atdrøfte krigen med eleverne i skolen'. Men det var jo ikke det, han blev spurgt om. Det er åbenbart, at et antal lærere og skoleledere fandt demonstrationerne så rigtige, at eleverne kunne sendes af sted uden forudgående seriøs drøftelse med forældrene.
Det er misbrug af børn. Dansk deltagelse i en krig er en meget, meget usædvanlig og dybt alvorlig begivenhed. Den udløser frygt og dybe bekymringer - hos både voksne og børn. Og den deler befolkningen.
Børn har særligt brug for at finde en mening for og en forståelse af krigen og deres angst i tæt samtale med forældre og omsorgsfulde lærere.
De har ikke brug for, at skolelærere med et romantisk forhold til fredsbevægelser sender elever ud på egen hånd for at line op i demonstrationer iscenesat af kredse, der fremstiller statsminister Fogh Rasmussen og USA's præsident Bush som terrorister - uden at børnenes forældre har fået chance for at tale med dem om krigen og demonstrationerne.
DLF's ledelse og Folkeskolen fortsætter med at splitte børn, forældre og skole i en sag, som var tjent med den yderste omhu for at sikre en rummelighed for både krigsmodstandere og os, der mener, at krigen hører til den ubehagelige del af en kompliceret virkelighed, vi nødvendigvis må tage et medansvar for.
Erik Meier Carlsen
politisk redaktør på B.T