Folkeskolens leder:
Prioritering og politik
Underrubrik
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Brøndby Kommune nedlægger 40 lærerstillinger, hvilket betyder, at der bliver ti procent færre lærere til at undervise kommunens skolebørn, 'hvoraf mange har store sociale problemer', skriver folkeskolen.dk Det virker umiddelbart underligt, at en kommune i løbet af et år svinger sparekniven tre gange over skolevæsenet.
Er der tale om prioritering, eller er det politik?
Er det en prioritering, må det være, fordi kommunen har så store økonomiske problemer, at den simpelthen ikke kan finde andre steder at skære. Er det politik, må det være for at sende en besked til omverdenen om, at det vil være en rigtig dårlig idé at flytte til Brøndby, hvis man tager skolesøgende børn med, eller ligefrem en opfordring til borgere og skattebetalere, der har børn gående i Brøndbys skoler, om at flytte til andre kommuner, der kan sikre en ordentlig skolegang.
Brøndby er som alle andre af landets kommuner omfattet af regeringens skattestop. Der har været sagt og skrevet meget om det skattestop.
Er der tale om prioritering, eller er det politik?
Hvis det er en prioritering, må det være, fordi regeringen mener, at det er i orden, at for eksempel Brøndby Kommune sørger for forringelser af skolevæsenet. Hvis der er tale om politik, må det hænge sammen med, at man ikke vil tabe ansigt over for oppositionen og indrømme, at den meget lidt fleksible tankegang i skattestoppet er ved at være ude af trit med virkeligheden.
I juni måned indleder regeringen og KL forhandlinger om kommunernes økonomi, hvor man blandt andet skal finde en løsning på finansieringen af de vedtagne ændringer i folkeskoleloven.
Formanden for KL, Ejgil W. Rasmussen, siger til Berlingske Tidende, at forhandlingerne ser ud til at blive de sværeste, i 'de 13 år jeg har været med i KL'.
Er der tale om prioritering eller politik? KL-formanden har tydeligt med KL's velfærdsudspil prioriteret, at skolen er et område, han og KL sætter højt, fordi det kommer til at få en stor betydning for udvikling og overlevelse af fremtidens samfund, at børn har haft en ordentlig skolegang.
Er det politik, er det, fordi han ønsker at spille bolden over på regeringens banehalvdel for at få den til at forstå, at der skal flere penge på bordet for at undgå alt for mange Brøndby-situationer.
Finansminister Thor Pedersen siger til Berlingske Tidende, at kommunerne skal lære at prioritere, og at opgaven er blevet sværere, fordi kommunerne skal forklare borgerne, hvorfor man omprioriterer.
Er der tale om prioritering eller politik?
Hvis Thor Pedersen vil være med til at prioritere, vil han også sætte en ordentlig skolegang højt. Hans eget parti Venstre er med i forliget om folkeskolen.
Hvis han vil være politisk, er det fordi, han ikke ønsker at rokke sig.
Derfor må han også melde ud, hvad han vil prioritere.
Ellers bliver der gennemført flere Brøndby-løsninger.
Redaktionen