Debat

Kære kommende kolleger

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er muligt, vi er sent ude med vores officielle holdning til den aktuelle debat om læreruddannelsen, men ikke desto mindre finder vi det stadig vigtigt at involvere jer, der har været gennem det, vi sidder midt i. Denne uddannelse er trods alt grundlaget for det arbejde, vi lægger for dagen sammen med jer i 'den virkelige verden'.

Den 6. december 1995 holdt De Studerendes Råd på Ribe Statsseminarium et møde, der havde til formål at debattere vores nuværende læreruddannelse, fordi vi gerne ville kunne tegne et billede udadtil om, hvad de studerende mener om forslagene til ændringer af uddannelsen, men også i lige så høj grad for at analysere, om den, vi er midt i, er brugbar til uddannelse af lærerkræfter til den danske folkeskole.

På mødet blev de 90 fremmødte studerende stillet følgende spørgsmål: 'Hvad er kvalitet i læreruddannelsen?', 'Hvordan ville den ideelle læreruddannelse se ud?'.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Svarene gav et billede af tilfredshed med læreruddannelsen, som den er opbygget i øjeblikket. Dog blev det understreget fra alle sider, at man ønsker en dyberegående og bredere faglighed, hvilket ikke kan siges at stride imod Ole Vig Jensens forslag.

En afgørende forskel må dog ligge deri, at vi ikke ønsker at fravælge nogle af de eksisterende fag, fordi vi mener, det er afgørende for en kompetent lærer i den moderne folkeskole at have været i berøring med mange fagområder.

Ligeledes var der bred enighed om, at dannelsesaspektet i uddannelsen skal fastholdes.

For at undgå frustration over den til tider overfladiske behandling af fag mener vi, at man med fordel kan sammensætte grunduddannelsen i tværfaglige blokke, hvortil der er knyttet et team af seminarielærere, for på den måde at styrke fagligheden. Lyder det som en selvmodsigelse? Måske, men vi mener, at vi gennem arbejdet med fag i tilknytning til hinanden tvinger os selv - hvilket er en stor del af det - til at gå dybere ned i hvert enkelt fag for at kunne opnå helheden, som er den væsentlige. Man skulle dog stadig have mulighed for at vælge liniefag på højt niveau.

Overordnet set kan vi dog kun tilslutte os, hvad andre studerende gennem Lærerstuderendes Landskreds har givet udtryk for, at det er overilet at ændre noget, man endnu ikke helt ved, hvordan fungerer. Gør man det alligevel, er det svært at tage ved lære af eventuelle fejltagelser!

Men der er stadig mange ting, som vi studerende kan diskutere omkring læreruddannelsen. Og derfor vil vi gerne inddrage kære kommende kolleger og høre: Hvad er jeres meninger og holdninger til læreruddannelsen? Hvad ønsker I, at vi som kommende teamsamarbejdspartnere skal være kvalificeret til, og hvilke forudsætninger ser I gerne, vi er i besiddelse af? Og hvordan kan tilegnelse af de kvalifikationer inddrages i læreruddannelsen?

Pernille Paaby

formand for De Studerendes Råd

på Ribe Statsseminarium