Debat

Lærernes komplicerede arbejdstid

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mange lærere føler sig pressede. De oplever børnene som mere krævende, og de føler, at der har været mange nye opgaver på kort tid. Det tager jeg dybt alvorligt. Vi skal hele tiden se på, om arbejdet kan tilrettelægges bedre, så arbejdsglæde og professionel stolthed øges. Blandt andet derfor er diskussionen om arbejdstid vigtig.

Flere lærere har undret sig over de tal, jeg har brugt. Navnlig har der været usikkerhed, fordi nogle tal tager hensyn til ferie og fridage, andre ikke - så hermed et forsøg på en forklaring.

KL og Lærernes Centralorganisation har indgået en arbejdstidsaftale. Det fremgår af den, at den årlige arbejdstid udgør 1.924 timer inklusive ferie og søgnehelligdage - svarende til en arbejdsuge på 37 timer. Ferie og fravær udgør 13,5 procent af de 1.924 årlige arbejdstimer. Hvis vi trækker ferie og fravær fra, er den faktiske arbejdstid i gennemsnit 1.680 timer årligt.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

En lærer underviser i gennemsnit 648 timer om året. Der er altså mere end 1.000 timer tilovers til andre opgaver end undervisning.

De 648 undervisningstimer svarer til 21-22 skematimer a 45 minutter i 40 uger. Regnestykket ser sådan ud: (21,6 x 40 x 45)/60 = 648.

Mange lærere vil nok synes, at 22 skematimer om ugen er rigeligt. En årsag er, at lærerne afvikler al undervisning på 40 uger, mens de fleste på arbejdsmarkedet fordeler deres arbejde på 45 uger. Men det betyder også, lærerne har fem uger om året, hvor eleverne holder fri, til at løse en række andre opgaver: for eksempel at udarbejde elevplaner og rette opgaver.

Lærernes undervisning udgør 38,6 procent af arbejdstiden (648 timer ud af 1.680), efter at vi har trukket ferien fra. Tager vi udgangspunkt i den samlede arbejdstid inklusive ferie, så fylder undervisningen 33,7 procent af arbejdstiden (648 ud af 1.924 timer).

I nogle opgørelser medregnes den tid, som lærerne anvender til evaluering, klassefester, gruppearbejde, lejrskole med mere, i »det udvidede undervisningsbegreb«. Det er 58 timer, som skal lægges til de 648 undervisningstimer. Undervisning efter det udvidede undervisningsbegreb udgør 36,7 procent af den samlede arbejdstid og 42 procent af arbejdstiden, hvis vi trækker ferien fra.

De tal, jeg bruger, stammer fra den omfattende undersøgelse om »lærernes arbejdstid«, som er gennemført af konsulentfirmaet Capacent for KL, Finansministeriet og Undervisningsministeriet. Tallene er gennemsnitlige, det vil sige, at de kan variere fra skole til skole.

Rapporten og et forklarende notat kan findes på Undervisningsministeriets hjemmeside.