Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Ovenstående er unægteligt et godt spørgsmål, da jeg ikke kan se, at min fagforening vil mig det bedste.
Jeg er i den situation (som mange andre, desværre), at jeg måske skal have min 9. klasse op i udtrækningsfaget kristendom: Alle lærere afventer med irritation den 1. maj. Min aflønning for dette nye og slidsomme fag er forbavsende lav. Til at udarbejde opgaver og føre min klasse op gives der et beløb på 191 kroner i timen, hvilket for mig giver ni timer plus 0,9 time per elev, så i mit tilfælde betyder det, at jeg har 22,5 timer til rådighed minus mine timer på pågældende eksamensdag, altså 18,5 timer. På disse 18,5 timer skal jeg udarbejde opgaver, og jeg tror, det er unødvendigt at forklare, hvad der ligger i dette store arbejde. Jeg kommer til at arbejde gratis i mange timer!
Hvem pokker har Anders Bondo Christensen tænkt på, da han forhandlede dette latterligt lave tal igennem? Disse timer er ikke engang overarbejde, trods det at jeg har fuldt timetal. Jeg er seriøst målløs over dette forhandlingsresultat og ønsker en forandring, så jeg som lærer kan mærke, at DLF tager mit arbejde alvorligt. Jeg føler mig gjort til grin. Det er direkte uartigt at behandle os så dårligt. Skal man så oven i købet også ud som censor, kan man nemt risikere 40 timers ekstraarbejde, der stadig ikke er regnet for overarbejde. I kroner kan interesserede selv regne ud, om de kan få øje på beløbet på lønningssedlen. Jeg er lige så lidt imponeret over dette resultat som det sidste, hvor Anders Bondo ikke fik en central arbejdstidsaftale i hus, så vi nu kan risikere enormt store forskelle fra kommune til kommune.
Anders Bondo, jeg ønsker at mærke, at det er en fagforening, du er formand for.
Svar
Jeg er nødt til at rette nogle misforståelser.
Det er ikke foreningen, men Folketinget, der har besluttet, at der skal være udtræksprøver.
Foreningen har kraftigt taget afstand fra den måde, prøveafviklingen blev indført på, som satte mange lærere og skoler i en vanskelig situation - særligt når undervisningstimetallet til faget er så lille som i dit tilfælde.
Foreningen er således opmærksom på, at indførelse af udtræksprøver i folkeskolen har medført nye arbejdsopgaver, som der skal honoreres for. Det har imidlertid hele skoleåret stået klart, at for eksempel kristendom er et potentielt prøvefag i 9. klasse.
Den nugældende centrale arbejdstidsaftale fastlægger ikke et fast timetal. Udgangspunktet er, at du skal have medregnet den medgåede tid til udarbejdelse af opgaver og til afvikling af prøven. Alternativet er, at kreds og kommune har aftalt en akkord for opgaven. En akkord er endelig afregning for opgaven. Din beskrivelse tyder på, at du er omfattet af en akkordaftale.
Du nævner den særlige sats, der er aftalt for medvirken ved mundtlige udtræksprøver. Satsen på 191 kroner er i det, der teknisk kaldes 31.03.2000-niveau. Per 1. april er det 231,67 kroner. Hvis de 22,5 timer, du er tillagt for at afvikle afgangsprøven for dine 15 elever, udbetales, er den ekstra betaling til dig godt 5.200 kroner.
Jeg er helt overbevist om, at med den nye aftale bliver forskellene mindre fra kommune til kommune end med den nugældende centrale aftale.
Anders Bondo Christensen, formand for DLF