Debat
Held og lykke!
Overenskomst 08.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Danmarks Lærerforening har afsluttet overenskomstforhandlingerne. Ved urafstemningen blev næsten 82 procent af krydserne placeret i ja-rubrikken. 43 af de 46 KTO-organisationer (Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte) har godkendt resultatet. Den største KTO-organisation FOA er muligvis (ikke afgjort ved redaktionens slutning) ved at afslutte sin konflikt, BUPL har sit resultat fra Forligsinstitutionen til urafstemning, mens Dansk Funktionærforbund efter et nej ved urafstemningen forhandler videre i Forligsinstitutionen i et forsøg på at opnå et resultat for sine knap 300 medlemmer. Det er det lidt brogede billede, der tegner sig her tre uger efter vores urafstemning.
Konfliktvinklen bliver ofte anvendt i den journalistiske verden. Ud over at beskrive den aktuelle konflikt mellem arbejdsgiverne og henholdsvis Sundhedskartellet og FOA forsøger medierne i den aktuelle situation at fremstille det, som om der er en dramatisk konflikt internt mellem de faglige organisationer. Jeg vil i den forbindelse minde om, at for få måneder siden spåede de samme medier, at overenskomstforhandlingerne ville ende i den totale nedsmeltning med storkonflikt på hele det offentlige område. Det viser, at der er al mulig grund til at tage mediernes bombastiske og dramatiske udmeldinger med et pænt gran salt!
Forhandlingsforløbet i KTO er kørt lige efter bogen. Alle 48 organisationer var med ved indgåelsen af samtlige delforlig. FOA forlod helt i overensstemmelse med spillereglerne den såkaldte forhandlingsaftale. BUPL fulgte efter, men efter et forbedret resultat af organisationsforhandlingerne i Forligsinstitutionen anbefalede et enstemmigt forretningsudvalg og et stort flertal i hovedbestyrelsen KTO-forliget til medlemmerne.
Som den helt store spiller på lønmodtagersiden var det KTO, der havde førertrøjen på i forhandlingerne med KL og regionerne. Det er styrken ved fællesskabet. KTO beviste også, at der i fællesskabet er plads til at vise hensyn til grupper med særlige udfordringer. Som det er fremgået af medierne, tog fællesskabet ansvar for, at social- og sundhedspersonalet fik mulighed for et ekstra lønløft. At FOA i sidste ende vurderede, at det ikke var nok, må vi naturligvis tage til efterretning.
Et enkelt advarselsflag må vi dog hejse. Et forbedret resultat for FOA må ikke ske på bekostning af de resultater, som de øvrige kommunalt og regionalt ansatte allerede har forholdt sig til, men det er de konfliktende parter uden tvivl opmærksomme på.
Ikke alle KTO's 48 organisationer nåede i mål. På trods af det beviste KTO-fællesskabet endnu en gang sin betydning for, at lønmodtagerne kunne byde arbejdsgiverne et ligeværdigt mod- og medspil.
»Det viser, at der er al mulig grund til at tage mediernes bombastiske og dramatiske udmeldinger med et pænt gran salt!«