Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Danmarks Lærerforening har opstillet overenskomstkrav om mærkbare reallønsforbedringer og afskaffelse af forlodsfinansieringen.
Vi vil ligesom mange andre faggrupper af med forlodsfinansieringen, fordi vi ikke vil 'låne' vores overenskomstpenge ud til arbejdsgiverne. Vi vil have dem udbetalt som generelle lønstigninger.
Vi vil ikke låne vores penge ud til kommunerne for så bagefter at skulle forhandle lokalt på rådhuse og skoler for måske at få nogle af dem tilbage - alt efter arbejdsgivernes forgodtbefindende. Vi ved, hvor belastende det kan blive for arbejdsmiljøet, når vi lokalt på skolen skal vurdere, hvilken funktion der skal have et løntillæg, og hvilken der så ikke skal præmieres. Vi vil ikke have et allerede hårdt trængt fællesskab på lærerværelset gjort endnu mere belastet af, at vi skal vurdere, om lærer Hansen skal have et løntillæg, fordi han er mere omstillingsparat og fleksibel end lærer Jensen. Vi vil ikke spilles ud mod hinanden. Det er usselt og nedværdigende.
75 lokalafdelinger af lærere, pædagoger og sygeplejersker har taget kampen mod forlodsfinansiering så alvorligt, at de har indrykket en stor annonce i flere aviser, hvor de advarer mod skidtet.
Uden at interessere sig for dette i sig selv nok så interessante tværgående 'græsrodsinitiativ' stiller Folkeskolen sig straks til rådighed og refererer med en stor overskrift arbejdsgivernes utilfredshed med de fremlagte taleksempler. Et tyndt forsøg på at så tvivl om hele projektet. Jeg tror, de opfatter det som en slags 'kritisk journalistik' på bladet. Men helt ærligt. Hvad kritisk er der i helt ukritisk at videregive arbejdsgiverformandens nedladende udsagn om, at folkene bag annoncen ikke har forstået, hvad forlodsfinansiering handler om! Hvorfor bliver han ikke holdt fast og afkrævet dokumentation for sine urigtige påstande?
Det er helt forudsigeligt, at arbejdsgiverforhandler og borgmester Ole Andersen har en klar interesse i at nedgøre modstanden mod et - set fra arbejdsgiversynspunkt - genialt lånesystem.
Det kunne derimod være en god kritisk opgave for lærernes fagblad at forsøge at grave nogle lag dybere i de hensigter, der reelt ligger bag Kommunernes Landsforenings hede ønske om at få lagt alle lønforhandlinger ud på den enkelte skole.
Men det er nok for meget forlangt.
Peter Hess-Nielsen
medlem af DLF's hovedstyrelse