KL advarer mod centralisme og kontrol

Det kan ende med en kogebogsskole, siger Bjørn Dahl

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Formand for KLs børne- og kulturudvalg, Bjørn Dahl, advarer imod det, som han kalder de værste tidsler i regeringsgrundlaget for folkeskolerne: Centralisme, øget statslig styring og kontrol af undervisning.

»Den nye styrelse, som skal kontrollere kommunerne, er et centralistisk tiltag, som vi i KL ikke bryder os om. Der bliver allerede udøvet kontrol gennem Danmarks Evalueringsinstitut under Undervisningsministeriet og gennem det nye generelle evalueringsinstitut under Indenrigsministeriet. Dertil kommer, at kommunerne også selv udøver kontrol«, siger KL-udvalgsformanden, der er medlem af Venstre.

Resultatet af den megen kontrol kan blive, at lærerne bliver mindre motiverede, og at de kommer til helt uhensigtsmæssigt at sætte fokus på, hvordan test skal gennemføres, og hvordan børnene opnår de bedste testresultater, mener han.

»Vi skulle nødig komme så vidt, at lærerne kun underviser i det, som de venter, at børnene skal kunne for at klare sig godt, når der er prøve næste gang. Den strategi kan måske føre til gode testresultater, men undervisningen kommer til at mangle en masse aspekter, og børnenes udbytte bliver tilsvarende fattigt«, siger Bjørn Dahl.

Han er alvorligt bekymret over den omsiggribende kontrol, som kan føre til, at den enkelte kommunes og den enkelte skoles frihed til at holde skole, som man gerne vil, forsvinder.

»Det kan ende med en kogebogsskole, der styres af skiftende opskrifter på, hvad regeringen ønsker, man skal kunne i hele landet på forskellige klassetrin. Så bliver kommunerne reduceret til en viceværtrolle på samme måde som amterne i dag er det, når det gælder gymnasierne«, siger Bjørn Dahl.

KLs formand, Ejgil Rasmussen, deler Bjørn Dahls frygt for, at regeringen vil indføre mere centralisme og kontrol.

»I KL er vi bange for at blive overrulet, uden at jeg kan sige, præcis på hvilke områder faren er størst«, siger Ejgil Rasmussen.

Regeringsgrundlaget for folkeskolen og en række valgløfter vækker uro, men KLs politiske ledelse har netop holdt møde med Bertel Haarder. Det har lagt en dæmper på den værste frygt.

»Ministeren gav udtryk for, at han stadig er tilhænger af kommunal frihed, så vi er endnu ikke henne ved kogebogsskolen«, siger Ejgil Rasmussen.

thejsen@dlf.org