København er enig om arbejdstid med mindre tælleri

Kommunen og Lærerforeningen i København er som de første blevet enige om en arbejdstidsaftale udformet efter den model, som DLF og KL blev enige om sidste år. Der er modstandere af aftalen, som skal til urafstemning.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Maksimum 774,19 årlige undervisningstimer, en tættere sammenhæng mellem antal lektioner og forberedelsestiden, mindre tælleri og mere pædagogik og udvikling.

Det mener formand for Københavns Lærerforening (KLF) Jan Trojaborg er de vigtigste elementer i den arbejdstidsaftale, som KLF blev enig med kommunen om lige før jul sidste år.

»Det er en mere tidssvarende aftale. Men det vil nok for nogle blive opfattet som lidt mindre sikkerhed. I dag kan man regne ud, hvor meget man skal lave. Her bliver det anderledes. Mere fleksibelt. Det kommer til at bygge mere på tillid. Og der er nogle medlemmer, der vil sige: 'Med den leder, jeg har, er jeg ikke sikker på, at det er noget for mig'. Men det her er altså et fremskridt. Det er den professionsrettede aftale, som vi har bedt om rigtig længe«, siger Jan Trojaborg.

DLF og KL indgik ved overenskomstforhandlingerne i foråret 2008 en aftale om en central arbejdstidsaftale, hvor visse elementer som eksempelvis maksimalt timetal skal aftales lokalt. Mange steder i landet forhandler kredse og kommuner, men København er det første sted, hvor parterne er blevet enige om at arbejde efter den centrale aftale.

Modstand i KLF's bestyrelse

Selv om parterne er enige, er aftalen dog endnu ikke en realitet. KLF har valgt at holde en urafstemning blandt medlemmerne i slutningen af januar. Derfor har københavnerformanden nu en stor opgave med at forklare medlemmerne, hvad den går ud på.

Da bestyrelsen i Københavns Lærerforening tog stilling, stemte seks for og tre imod.

»Der er i bestyrelsen modstand mod aftalen, og det vil der givetvis også være blandt medlemmerne«, siger Jan Trojaborg.

Formand for DLF Anders Bondo Christensen er meget positiv over for københavnernes resultat.

»Jeg tror, det er godt, at der begynder at komme gennembrud. Der har været en rigtig positiv stemning i næsten alle kommuner om at gå ind i de her forhandlinger. Det, at de første aftaler er på vej, har en stor psykologisk betydning for forhandlinger i andre kommuner«, siger Anders Bondo.

Han er faktisk overrasket over, at den første aftale allerede er i hus.

»Ud over at der er et kæmpe arbejde med at kigge på aktivitetsplaner, så skal man også skabe en forståelse for hele den her måde at tænke arbejdstid på. Både vi og KL er meget indstillet på, at det her er en proces, der tager noget tid. For hvis man ikke forstår, hvad man vil med aftalen, så er det ligegyldigt«, siger Anders Bondo.

Han ved, at nogle kommuner og kredse har sagt, at de forhandler, men at de ikke når det i dette år.

»De er inde i nogle rigtig positive drøftelser og er indstillet på, at de først sætter den nye aftale i gang til næste år. Det afgørende er, at den her nye aftale får en positiv start - succeskriteriet for os er, at lærere, skoleledere og børnehaveklasseledere føler, at de har fået en bedre arbejdsdag«, siger Anders Bondo, der dog håber, at der kommer en del aftaler i hus i løbet af januar og februar.

»Jeg håber selvfølgelig, at der kommer godt hul på bylden. Ligesom det, at København har indgået en aftale, har en psykologisk betydning, så vil det have stor psykologisk betydning, at der er mange, der kommer i mål også første år«.

Resultatet af urafstemningen i København bliver offentliggjort den 30. januar.

Møder for tillidsrepræsentanter i hele landet

Rummelighed, ny central arbejdstidsaftale og strategiplan er emnerne på de fem møder for tillidsrepræsentanter, der indledtes med et stort fremmøde i sidste uge i Vejle (læs side 20).

»Ideen er, at vi på denne måde sikrer, at informationen kommer ud på alle arbejdspladser på én gang«, siger DLF's formand Anders Bondo.

Emnerne bliver skolens rummelighed, arbejdstidsaftalen og foreningens strategiplan. Anders Bondo Christensen, Stig Andersen, Dorte Lange og Astrid Schjødt Pedersen deltager på møderne.

Lige nu forhandler og implementerer kredse og kommuner den nye arbejdstidsaftale, og de fem tillidsrepræsentantmøder afholdes for at understøtte processen.

De fem møder for tillidsrepræsentanterne bliver foruden Vejle afholdt i Aalborg, Århus, Slagelse og København i løbet af januar måned.

Regn på din egen arbejdstid

Den københavnske arbejdstidsaftale ligger meget tæt op ad de principper, som DLF og KL blev enige om ved overenskomstforhandlingerne. Alligevel er aftalen udformet som en såkaldt KTO-aftale på grund af nogle specielle københavnske forhold.

På www.klf-net.dk kan man se eksempler på, hvordan den nye arbejdstidsaftale påvirker lærernes skemaer. Desuden er der et regneark, hvor man kan plotte sine egne tal ind og få en idé om, hvorvidt man vil gå op eller ned i undervisningstimer, hvis man er ansat som lærer i København.

Læs mere

Arbejdstidsaftale, København, dec. 2008