Debat

Direktiv ødelægger ikke dansk uddannelse

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er lykkedes Socialdemokraterne i Europa-Parlamentet at sikre beskyttelsen af de vigtigste uddannelsesinstitutioner i Danmark, da man skulle afgøre skæbnen for det udskældte servicedirektiv. Jeg bakker varmt op om målsætningen om at skabe et indre marked for serviceydelser i Europa. Det kan skabe 600.000 job til de europæiske borgere - i Danmark 6.000 nye arbejdspladser.

EU-Kommissionens oprindelige forslag var dog uacceptabelt og lagde op til at gøre alle former for uddannelser til en handelsvare, hvor udenlandske udbydere ville kunne drive uddannelser i Danmark ud fra retningslinjer og standarder, der ikke lever op til de danske. Det fik vi sat en stopper for til stor fortrydelse for de liberale medlemmer, der mente, at det ville være fint, hvis en polsk uddannelsesinstitution udbød uddannelser og kurser i Danmark, der kun overholdt polske regler. Nu er det slået fast en gang for alle, at uddannelser i Danmark skal følge danske standarder. I tæt samarbejde med lærernes internationale fagforening, som vi mødtes med under afstemningen i Strasbourg, lykkedes det os at styrke princippet om, at medlemsstaterne selv kan definere de centrale velfærdsydelser, der ikke skal påvirkes af servicedirektivet.

Det lykkedes os også at holde folkeskolen og gymnasier helt ude af direktivet. Hermed bevarer vi retten til at bestemme, hvem der skal stå for udannelserne her i landet, og hvilke uddannelser der skal være SU-berettigede (Statens Uddannelsesstøtte).

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Desværre er der stadig en del uklarheder, især i forhold til betalingsuddannelser. Uklarheder, der risikerer at blive afgjort af EF-domstolen. Derfor vil vi i Socialdemokraterne presse Fogh-regeringen til at fjerne de sidste knaster, når Ministerrådet skal behandle direktivet. Et socialt Europa i vækst er nu muligt.