Debat

Gør oprør mod store kommuner

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg har aldrig anset Kommunernes Landsforening (KL) for en reel forhandlingsmodpart.

Når aftaler - specielt rammeaftaler og forlodsfinansiering - ikke er blevet udmøntet efter aftalens bogstav eller hensigt, så har forklaringen altid lydt: Vi kan jo ikke diktere den enkelte kommune noget! Der er kommunalt selvstyre.

At aftalen om Ny Løn ikke er anvendt efter hensigten, er ikke nogen hemmelighed for os. Dette emne optog en stor del af tiden på Kongres 2001 og udløste endog vedtagelse af en resolution.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Nu har arbejdsmarkedsforsker Dorthe Pedersen fra Handelshøjskolen i København sort på hvidt dokumenteret, at en stor del af kommunerne - specielt de mindre kommuner - ikke har resurser til at løfte opgaven, hverken økonomisk eller mandskabsmæssigt, og de ønsker absolut ikke flere midler lagt ud til lokal forhandling.

Alligevel er det netop det krav, KL's topforhandlere prioriterer så højt, at de har ladet overenskomstforhandlingernebryde sammen på netop dette punkt!

Der er altså en vældig diskrepans mellem KL's krav og mange kommuners virkelighed.

Når heller ikke de ansatte i kommunerne ønsker flere midler til lokal forhandling, må man spørge: Hvordan er det kommet så vidt?

Arne Toft, formand for de 114 kommuner i 'Det skæve Danmark', erkender ligeud problemet: 'Vore topledere i Kommunernes Landsforening er meget interesserede i at få lagt så mange penge som muligt ud til lokal forhandling, men jeg er ikke begejstret for det. Jeg synes, det skal fungere først'. Det skulle nogen fortælle KL.

Det er min egen erfaring, at mange byrådsmedlemmer hverken har den store indsigt i eller indflydelse på, hvilke krav KL opstiller. Det fylder meget lidt i den kommunale hverdag.

Jeg vil opfordre lærere og andre offentligt ansatte byrådsmedlemmer til at interessere sig intenst for området og snarest få fortalt KL, at kravprioriteringen og forhandlingssammenbruddet er i modstrid med mange kommuners ønsker og formåen.

Gør dog oprør mod de store kommuner og KL's topforhandlere!

Kræv, at det er alle kommuners interesser, der varetages.

Henning Pedersen

Blokhus