Debat
Et klart konflikttema
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
I en kommentar til det enorme bureaukrati, der kendetegner Ny Løn, udtaler arbejdsmarkedsforsker Dorthe Pedersen til Politiken 19. februar:
'Vi sætter os mellem to stole og har både gammel løn og Ny Løn på samme tid. Og det vil sige, at hele den afbureaukratisering, vi havde i 1980'erne, nu er blevet til en rebureaukratisering - den er bare flyttet ud i amter og kommuner'.
Dorthe Pedersen mener imidlertid, at bureaukratiet er et nødvendigt onde i (arbejdsgivernes) strategi for at få hele løndannelsen lagt ud lokalt:
'En del af den danske model er ikke at træffe radikale beslutninger, for alle skal sove godt om natten. Vi tager nogle bittesmå beslutninger, som ingen lægger mærke til - som er kompromisernes kompromis - og så går der ti år, og så opdager man, at gud, nu har vi fået Ny Løn'.
Ved sidste overenskomst blev 14 procent af den samlede lønstigning reserveret til lokal forhandling. Arbejdsgiverne forlanger nu cirka 25 procent af den samlede lønudvikling forhandlet lokalt.
Flere fagforeningsformænd bagatelliserer denne udvikling. Som Dorthe Pedersen understreger, er arbejdsgivernes strategi imidlertid klar. Målet er en decentralisering af stort set hele lønudviklingen.
Er det det, vi ønsker?
Har vi tiltro til, at kommunerne og amterne kan løfte denne opgave?
Det er nu, at vi skal forholde os til denne problemstilling!
Jeg synes, at alle ansatte i amter og kommuner har et klart konflikttema.
Anders Bondo Christensen
medlem af DLF's hovedstyrelse