Debat

Delaftalen om decentral løn

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I medierne har nogle kredsformænd og hovedstyrelsesmedlemmer været hurtige til at stå frem og sige nej til en overenskomst bare på grundlag af et delresultat. Det kan nok være, at den gode gamle ideologi fik ny næring, da det teoretiske loft blev hævet med en promille.

Derved blev der ikke sat fokus på, at

- kun 0,2 procent af lønsummen afsættes til decentral løn mod 0,48 sidste gang

- vi imod forventning får del i de afsatte midler fra Overenskomst 95

- organisationsopdelingen øges

- udmøntningen vil ske efter objektive kriterier.

Delresultatet stemmer godt med overenskomstkravene fra Randers Lærerforening. Dengang troede vi vist ikke på, at decentral løn blev afskaffet her og nu. Nej, vi mente, at denne gang skulle den udmøntes på en ordentlig måde! På skolerne og ved medlemsmøder har mange lærere udtrykt, at de ikke en gang mere ville se på, at andre organisationer møvede sig ind i vores løn.

Delforliget er efter min mening et skridt i den rigtige retning. Heller ikke på kongressen i Kolding blev der talt synderligt om konflikt i forbindelse med decentral løn. Ofte har lærerne fra sidelinjen set andre organisationer gå i strejke for at få mere i løn. Skal andre organisationer se lærerne gå i strejke for at få mindre i løn?

Jeg forstår ikke, at fem hovedstyrelsesmedlemmer markerede - og en enkelt kunne ikke bestemme sig - at Anni Herfort og Lærernes Centralorganisation skulle forlade forhandlingerne og derved sætte sig uden for indflydelse på afgørende områder som

- specielle krav

- lønrammens størrelse

- eventuel overgang til nye lønformer.

Der er ingen god grund til at anbefale hverken ja eller nej på nuværende tidspunkt. Indtil videre har forløbet nok ikke været nogen sejr for lærerne, men lad os nu se, hvordan de generelle og specielle krav tackles.

For DLF's fortsatte enhed er det afgørende, at hovedstyrelsen melder samlet ud. Et nej ved urafstemning på tværs af hovedstyrelsens anbefaling kan ikke tåles. Resultatet kan kun blive splittelse og begyndende opløsning.

Mere end decentral løn og rammeaftale står på spil!

Niels Jørgen Borgholm

formand

for Randers Lærerforening

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler