Debat
Nye tider – men kampen er den samme?
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Produktivitetskommissionen har fremført forslag til forandringer, som kan styrke Danmarks udvikling. Fra formanden lyder det:
»Vi er kommet frem til, at idéer sydfra vil gavne os, i takt med at klimaet forandrer sig«.
Hermed mener man, at vi bør gå væk fra det mesolitiske nomadeliv og over til neolitiske, fastboende former for liv. Dette forslag vækker modstand i flere egne i landet - specielt Ertebøllerne har været ude med riven.
»Hvis vi forandrer nuværende livsformer så dramatisk, kan det medføre store konsekvenser for vore børns fremtid«, siger de blandt andet. »Og hvem tager ansvaret?« spørger de.
»Vi har ikke optimal adgang til fisk, og elsdyr og rensdyr er trukket mod nord, så vi har svært ved at finde føde!« udtaler lederen for en overgangskultur i Sorø. »Sorø Sø kan ikke brødføde os alle, det kan blive optakten til hungersnød, hvis vi intet gør!« lyder det endvidere.
Formanden for selvstændigt tænkende nomader på Als er af den opfattelse, at vi mangler evidens for, at den ene livsform er bedre end den anden.
Foreningen for tandtrækkere advarer på det kraftigste mod indførelsen af agerbrug, da man allerede ved, at øget indtagelse af kornprodukter er skadeligt for tænderne. »Man ser det i Mesopotamien!« siger de. Produktivitetskommissionen svarer igen med klimaforandringernes betydning for nuværende tilstande. »Hvis vi ikke ændrer vores liv nu, ender vi med at sulte«, siger ordføreren.
Kampe - vedrørende både magt og fornuft - vil fortsætte i årtusinder.
Hvis ikke stenaldermennesket havde haft evnen til at danne sociale netværk, hvor man lyttede og havde muligheden for at udveksle idéer, så var vi nok ikke dér, hvor vi er i dag; hvor mon vi ender denne gang?