Debat

Mistillid til læreren

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

DLF, som forleden arrangerede et stort møde for lærernes tillidsrepræsentanter, slår sig i øjeblikket stort op på, at det kommende forlig om folkeskolen vil gøre skolen dårligere og en lang række andre ting. Meget vel, det er et spørgsmål om holdning, hvorvidt man tror, skolen vil blive dårligere af det nye forlig eller ej. Sagen er nok nærmest den, at man ikke aner noget om det, før forliget er implementeret og prøvet i virkeligheden.

Der, hvor jeg stejler, er, når uddannelsespolitiske ordførere og regering beskyldes for at vise lærerne i det ganske land mistillid ved at indføre test. Det er efter min betragtning helt forkert, men i denne sammenhæng er det mindre vigtigt.

Hvad der er vigtigt, er, at i Folkeskolen nummer 5 kan man læse en reportage fra stormødet, hvor en »udtalelse« også figurerer. I denne udtalelse høres den samme sang som beskrevet ovenfor, men samtidig falder man over dette: »Al forskning viser, at fagligheden vil indsnævres mod det, der bliver målt og kontrolleret, til skade for den enkelte elev og det danske samfund«. Det er da mistillid til læreren. Jeg har sjældent oplevet et sådant hykleri, hvor man på den ene side påstår, at regeringen udviser mistillid til lærerne, og samtidig på den anden side selv gør det samme ved at påstå, at lærerne ikke kan andet end at følge testenes indhold i undervisningen.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Jeg tror, tiden er til, i stedet for stormøder og forblommede udtalelser om »den gode skole«, at komme med bud på, hvad der konkret kan forbedre skolen. Det er altid den evindelige omgang floskler og beskrivelser af, »hvad der vil ske«, såfremt regeringen vinder frem med ideer, i stedet for konkrete bud på fremtiden.