Debat
Lønafvikling
Kommunernes troværdighed som arbejdsgivere alvorligt på spil
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Danmarks Statistik har offentliggjort lønudviklingen fra fjerde kvartal 2001 til fjerde kvartal 2002. Priserne er i perioden steget med 2,6 procent, mens lønudviklingen har været 1,3 procent, altså reelt en lønafvikling.
KL er i en pressemeddelelse forundret over, at Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansattes (KTO) nye formand Dennis Kristensen har udtrykt stor alvor, da lønudviklingen for det kommunale arbejdsmarked for 2002 efter KL's mening svarer til det aftalte.
Dennis Kristensen siger i en pressemeddelelse: 'Jeg frygter, at vi styrer mod en katastrofe, hvis ikke arbejdsgiverne i kommuner og amter begynder at tage deres egne ord om Ny Løn alvorligt, og at vi får tydelige tegn på, at der aftales Ny Løn til de ansatte'.
Ny Løns endeligt ville næppe for en stor del af Danmarks Lærerforenings medlemmer blive vurderet som en katastrofe. Det vil nærmere blive betragtet som en naturlig følge af, at arbejdsgiverne har ønsket indført et lønsystem, der bygger på en filosofi om, at det er et individualiseret lønincitament, der driver medarbejderne til at yde deres bedste. Det ved lærerne, det ikke er.
Mange forskellige undersøgelser på mange andre fagområder understøtter vores erfaring.
Modstanden på KTO-området voksede betydeligt ved sidste overenskomst. Overenskomsten blev kun med nød og næppe stemt hjem. Af Danmarks Lærerforenings medlemmer stemte 94,5 procent nej.
Så klart et signal burde få enhver til at overveje, om der ikke er noget, der skal tages op til revision. Forhandlingsfællesskabet KTO er klar over risikoen i den situation, vi står i. Arbejdsgiverne har tidligere sendt signaler om, at der nok er behov for at kigge på, om lønsystemet er skruet hensigtsmæssigt sammen.
Kommuner og amter har et stort samfundsmæssigt ansvar. Der er begyndende mangel på arbejdskraft. De små årgange er på vej. Den største trussel for et fremtidigt offentligt arbejdsmarked er imidlertid, hvis de medarbejdere, der allerede ér på arbejdsmarkedet, mister tilliden til deres arbejdsgivere.
Derfor er det alvorligt at fortsætte med et lønsystem, der ikke giver de ansatte sikkerhed for en lønudvikling. Her er det ikke nok at se på, om der ud fra en gennemsnitsberegning udløses det aftalte, selv om KL's nye lønforhandler borgmester Kjeld Hansen peger på, at de kommunale medarbejdere er sikre på ikke at blive snydt.
'Hvis der mod forventning er lokale lønmidler, der ikke bliver udbetalt, overføres de via reguleringsordningen til generelle lønstigninger for hver enkelt ansat', siger Kjeld Hansen. Det kan den enkelte ansatte, der bliver forbigået, imidlertid ikke betale husleje med. Vi satte før overenskomstafstemningen spørgsmålstegn ved, om reallønnen kunne holde det første år. Det kunne den altså ikke. Der er mere end lønnen på spil.