Debat
Loven og de offentligt ansatte
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Endnu en gang er der diskussion om offentlighedens ret til at få aktindsigt i offentligt ansattes personalesager. Ifølge offentlighedsloven har offentlige myndigheder ikke ret til uden videre at afvise aktindsigt i de ansattes personalesager. Men det betyder jo ikke, at alle oplysninger, der ligger i en sag, efter loven skal udleveres til hvem som helst.
Det er ikke helt sjældent, at en lærer løber ind i en konflikt med en elev og dennes forældre.
Det kan ikke være rigtigt, at læreren skal finde sig i, at fortrolige oplysninger blot videregives.
Problemet er på den ene side, at vi i Danmark skal have ret til indsigt i den offentlige forvaltning, og på den anden side, at det er en ret for mennesker at vide, at de, selvom de er offentligt ansatte, ikke skal affinde sig med, at oplysninger af personlig karakter videregives til udenforstående.
Det dilemma er der skrevet meget om. Folketingets ombudsmand har udtalt sig, Justitsministeriet har udtalt sig, og Folketinget har jævnligt været involveret.
Men alligevel er der nu igen opstået sager, hvor offentligt ansatte er blevet urolige. Det er urimeligt!
For at få fastsat klare regler for, hvad der må udleveres i en personalesag, har jeg derfor rejst spørgsmålet i Folketinget.
Mit mål er at sikre en vis retsgaranti for offentligt ansatte, så de ikke er henvist til at acceptere, hvad for eksempel en tilfældig skoleinspektør synes, der skal stå i deres personalesag, og som herefter udleveres til forældre, en lærer er kommet på kant med. Vi må have regler, der pålægger en ledelse at gennemgå personalesager med omhu, før akter udleveres. Forudsætningen for, at denne gennemgang kan foretages forsvarligt, er imidlertid, at skoleinspektøren har en viden om, hvad han/hun skal undtage, og hvad han/hun godt må undtage.
Anne Baastrup
uddannelsesordfører for
Socialistisk Folkeparti