Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Efter at have læst Morten T. A.'s (navnet fjernet af red., 8/5-15) indlæg 'Farvel til folkeskolen' (Folkeskolen nummer 3) fandt jeg, lærer i den danske folkeskole på 27. år, mit første skema frem: august 1969, 30 timer, mandag-lørdag (inklusive).
2. klasse: legetimer - 3. klasse: gymnastik - 4. klasse: historie, tegning - 5. klasse: geografi, biologi - 6. klasse: regning, geografi - 7. klasse: dansk, specialdansk og 8. klasse: orientering, formning, engelsk, religion . . . syv forskellige klassetrin, der dækkede over 13 klasser og 13 fagområder! Ja, goddag og velkommen nye kollega - nej, der var ingen hjælp at hente - liniefag: dansk!
Jeg troede, de tider var forbi . . . det er uhyrligt, men altså ikke uhørt, at der stadig findes sådanne arbejdsvilkår på nogle skoler. Ved at være aktiv i lærerråd og lignende, lykkedes det at indføre forskellige principper vedrørende time- og fagfordeling, men det var da helt klart en kamp mod de (dengang) etablerede, især overlærere, der 'sad' på overtimer, reduktioner, honorarområder, tilsyn med mere.
Det er ærgerligt, at en nyuddannet lærer efter kun tre måneder siger folkeskolen farvel, for han kan helt sikkert tilføre den meget af alt det nye (projekt, edb, team og så videre), som vi 'gamle' til gengæld er ved at segne under . . . prøv igen, Morten T.A.. . . søg en skole, hvor man inviterer nye kolleger med til planlægningen af det kommende skoleår, og det har du vist også krav på for at kunne indgå i tværfaglige relationer med videre . . . både din tillidsrepræsentant, skolens samarbejdsudvalg og ikke at forglemme pædagogisk råd/skolelederen har en forpligtelse til at sørge for, at også du får et rimeligt skema og arbejdsklima, hvor der tages hensyn til dine kvalifikationer/liniefag/styrkeområder . . . og et enkelt eller flere ikke-ønskefag må man også indstille sig på at skulle tackle en gang imellem i løbet af sin 'gerning'.
Mon ikke, vi hører fra dig igen, Morten T.A. . . . dit indlæg tyder trods alt på, at der er gnist og gejst i din pædagogiske ballast, sagt med et vestjysk mundheld: tag din oprejsning, hvor du fik din skade - pøj, pøj!
Georg Pindborg Larsen
Helsingør