Debat

Information om efterlønsreformen?

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Inden jul blev efterlønsreformen vedtaget, men hvor er informationen om dette i vores medlemsblad?

Heldigvis modtog mit hjem i sidste uge HK's medlemsblad, hvor efterlønsreformens indhold blev beskrevet over flere sider. Endvidere var der i bladet opfordring til, at medlemmerne af HK tilmelder sig et af mange informationsmøder, hvor efterlønsændringerne vil blive gennemgået i cirka 1,5 timer.

Lærernes A-kasse synes jeg absolut ikke har taget informationsopgaven alvorligt. I et svar til Fredericia Lærerkreds' formand skriver Gordon Ørskov Madsen (ny formand for Lærernes A-kasse) blandt andet: »Informations- og vejledningsopgaven sker fortrinsvis via hjemmesiden, hvor der kan ses forskellige eksempler på økonomien afhængig af alder og pensionsforhold. Samtidig er der link til relevante pensionsoversigter og en efterlønsberegner«. Altså ingen informationsmøder til medlemmerne. Dette undrer mig, da FTA/A ifølge annonce i »Socialrådgiveren« også inviterer til medlemsmøder, og som ovenfor nævnt gør a-kassen i HK det samme. HK Midts a-kassechef sagde for nylig under et gæstelærerbesøg på min skole, at man som a-kasse sagtens kan give relevant information i et par timer, hvorefter medlemmerne, ud fra deres egne pensionsforhold, har langt bedre mulighed for at tage kvalificeret stilling.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Til a-kassens orientering er efterlønsreformens konsekvenser et spørgsmål, jeg ofte bliver stillet som tillidsrepræsentant. Vi savner i den grad oplysninger! Jeg stiller mig derfor fuldstændig uforstående over for dlf/a's totale fravær af information i Folkeskolen og a-kassens manglende vilje til at afholde informationsmøder om tilbagetrækningsreformen. Det er meget, meget dårlig medlemsservice!

Svar:

Lærernes A-kasse holdt hovedbestyrelsesmøde i januar om netop efterlønsreformen og besluttede en kommunikationsstrategi. Vi samledes om, at det vigtigste er at sikre, at medlemmerne tænker sig godt om på et oplyst grundlag, inden de vælger efterlønnen til eller fra.

Det er svært på et møde at fortælle eksempelvis 200 lærere om deres efterlønsforhold på en fyldestgørende måde. Lærernes A-kasse står med en kæmpe informationsopgave, og vi mener, det er vigtigt, at der tages flere forskellige kanaler i brug. Et informationsmøde gør det ikke alene. Når det er sagt, kan jeg oplyse, at en del af vores information også er at holde generelle efterlønsmøder i samarbejde med lærerforeningernes lokalkredse 16 forskellige steder i landet i løbet af marts måned.

Vi har i Lærernes A-kasse som nogle af de første stillet målrettet information til rådighed på hjemmesiden med klare anvisninger til, hvad medlemmerne skal forholde sig til, inden de træffer deres beslutning.

Hvis du som tillidsrepræsentant vil stille kollegerne bedst muligt, kan du henvise dem til www.dlfa.dk, hvor artiklen »Overvej din efterløn nøje« giver svar på, hvad netop de med deres alder og arbejdsbaggrund skal tage stilling til.

Den information følger vi i marts op med et brev til alle berørte medlemmer om deres individuelle efterlønsforhold, og hvad de konkret skal forholde sig til.

Efterlønnens meget omtalte skattefri udbetaling løber ingen vegne. Medlemmerne kan fra og med april til og med september bede om at få efterlønsbidraget udbetalt skattefrit.

Uanset hvad den enkelte lærer vælger at gøre, bestræber vi os på at give hver enkelt det bedst mulige beslutningsgrundlag. For er man først ude af efterlønsordningen, så er man endegyldigt ude.