Debat
Ikke endelige opgørelse
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
I Folkeskolen nummer 50 1996 var der traditionen tro en artikel om den decentrale løn. Artiklen behandler en opgørelse, udarbejdet af Det Fælleskommunale Løndatakontor, over forbruget af decentral løn, og det fremgår, at de lærere, der ikke er så imponerede af Kommunernes Landsforenings decentrale løntanker, har grund til at smile tilfreds.
Lærerne har sikkert mange gode grunde til at smile tilfreds, men dette er ikke en af dem. For det første er det for tidligt at slå fast, hvorvidt de kommunale lønmodtagere har fået det, de 'har betalt for' ved forliget i 1995. Arbejdsgivere og lønmodtagere havde ved forliget i 1995 en forventning om, at der i 1995 ville blive brugt 0,36 procent af den samlede lønsum på decentral løn. Den foreløbige opgørelse viser et forbrug på 0,28 procent, men som det fremgår af opgørelsen, der er udarbejdet af Det Fælleskommunale Løndatakontor, er mindst 37 kommuner i den situation, at der i et vist omfang er indgået aftaler om decentrale lønmidler, men at forhandlingerne ikke er afsluttede. De afgivne oplysninger - der ligger til grund for rapporten - er derfor kun foreløbige.
Med hensyn til udmøntning af decentral løn for 1996 fremgår det af opgørelsen fra Det Fælleskommunale Løndatakontor, at opgørelsen for anden periode alene vedrører 1. april til 30. september 1996. Det understreges derefter, at 'de indberettede oplysninger dels på grund af, at perioden kun udgør et halvt år og dels på grund af, at forhandlingerne de fleste steder endnu pågår, er særdeles ufuldstændige og ikke er udtryk for forbruget af decentrale lønordninger i andet halvår'.
For det andet kan lærerne notere sig, at en omfattende spørgeskemaundersøgelse, der er udarbejdet i samarbejde mellem Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte og de kommunale arbejdsgivere, viser, at der er positive forventninger til fremtiden for den decentrale løn - både blandt arbejdsgivere og organisationsrepræsentanterne. På organisationsside forventer 80 procent, at aftalen om decentral løn i de kommende år vil blive anvendt uændret eller i større omfang end på nuværende tidspunkt, og på arbejdsgiverside har 96 procent denne forventning.
Jan Struwe Poulsen
konsulent
Kommunernes Landsforening