Om debatten

Relanceringen er den største investering i Folkeskolens debatstof nogensinde

Fagbladet Folkeskolen relancerer debatten

Folkeskolen investerer i debat og blogs. Formålet er at få flere til at læse og deltage i debatten. Skribenterne får mere feedback, men vi vil også sortere mere i indholdet. Her kan du læse, hvad vi laver om.

Offentliggjort Sidst opdateret

Skoleudspil, inklusionsproblemer, skærme, praksisfaglighed, sparerun­der, teknologiforståelse. Skolen fylder meget i den offentlige debat, og alle har en mening om skole, lærere og undervisning.

Men skoledebatten fremstår for fragmenteret, polariseret og ofte ukvalificeret. Det vil vi på Fagbladet Folkeskolen lave om på. Derfor relancerer vi vores debatunivers på alle platforme – herunder i det trykte Folkeskolen og her på folkeskolen.dk.

Formålet er at få flere til at læse og engagere sig i skoledebatten.

Konkret kommer vi til at lave tre ting om for at få en bedre debat, som flere har lyst til at deltage i.

For det første indfører vi et nyt sæt debatregler, som skal sikre en konstruktiv debatkultur, ikke mindst her på folkeskolen.dk og på sociale medier. Især yngre læsere oplever desværre, at tonen i vores kommentarspor ofte er hård og indforstået. Vi har også brug for deres stemmer og erfaringer i diskussionerne, hvis skoledebatten skal være alsidig og bringe ny viden frem. Du kan læse de nye regler her.

Hvad betyder det for dig? De nye debatregler træder i kraft 30. november. I de kommende uger vil vores debat-team gøre alt, hvad de kan for at forklare og implementere reglerne på vores platforme. De er også nye for os, så skriv endelig til debat@folkeskolen.dk, hvis du har spørgsmål, ris eller ros til de nye debatregler.

For det andet gør vi det nemmere for læserne at finde det, de leder efter i vores debatunivers. Mange læsere har undret sig over, hvad ”blogs” egentlig dækker over på folkeskolen.dk. Derfor deler vi fremover alle indlæg, som er skrevet af eksterne skribenter, op i to kategorier: Debat og Inspiration. Debat er der, hvor kvalificerede meninger brydes. Inspiration er det, andre kan bruge i deres arbejde. Det er her, kolleger deler erfaringer eller materialer, og det er her, den tunge forskning omsættes til gode råd.

Hvad betyder det for dig? Når du sender et indlæg til Folkeskolen fremover, må du gerne selv have tænkt over, om det er Debat eller Inspiration. Debat sendes til debat@folkeskolen.dk, imens Inspiration sendes til inspiration@folkeskolen.dk. Der vil være indlæg, som er lidt af begge dele. Så hvis du er i tvivl: Spørg!

For det tredje vil vi udgive færre og bedre indlæg fra vores eksterne skribenter. I dag har vi på folkeskolen.dk næsten 180 registrerede bloggere. Nogle skriver sjældent, andre skriver ofte. Desværre oplever vi, at alt for mange indlæg bliver læst af alt for få. Det er hverken fair over for skribenter eller læsere. Fra årsskiftet vil vi derfor gentænke vores blogunivers. I dag kan alle bloggere udgive selv. Fremover vil indlæg som udgangspunkt starte hos debat-teamet, som vurderer indholdet. Hvis redaktionen gerne vil bringe det, får skribenten feedback og hjælp til at tilpasse indlægget, så det har de bedste chancer for at ramme plet hos målgruppen. Vi håber, at færre og mere gennemarbejdede indlæg kan give læserne en bedre oplevelse og få flere til at læse med. Samtidig vil vi gøre en større indsats for at promovere debatten.

Hvad betyder det for dig? Hvis du er blogger, kan du som udgangspunkt ikke længere selvudgive efter nytår. Du er stadig meget velkommen til at skrive debatindlæg, og hvis redaktionen vurderer og gerne vil bringe det, får du hjælp til at ramme læserne. Hvis du ikke er blogger eller har deltaget i debatten på folkeskolen.dk endnu, så håber vi, at de nye tiltag vil betyde, at du får lyst til at være med. Send dit debatindlæg til debat@folkeskolen.dk.

Teamet bag

Vi forventer, at disse tre trin vil styrke kvaliteten og gennemslagskraften i vores debatunivers og skabe en skoledebat, som flere har lyst til at deltage i.

Når ændringerne rulles ud, vil du måske møde vores debat-team i kommentarsporet. Derfor kan det være rart at sætte ansigt på dem. Debat-teamet består af

- Naja Dandanell, debatredaktør

- Anders Thorsen, debatvært

- Anna Essendrop Bach, debatstudent

Debatteamet på Fagbladet Folkeskolen består af Anna Essendrop Bach (tv), Naja Dandanell (midt) og Anders Thorsen (th).

Mediestøtte til at relancere debatten

Mange medier lukker deres kommentarspor og begrænser debatten. Årsagen er, at det er dyrt at tage ansvar for indholdet. Hvis man skal sikre kvaliteten, skal debatten modereres og redigeres. Her på Fagbladet Folkeskolen er vi klar til at investere i skoledebatten.

Derfor er der heller ikke tale om en spareøvelse, tværtimod. Relanceringen er den største investering i Folkeskolens debatstof nogensinde, godt hjulpet på vej af en stor bevilling på i alt 1,65 mio. kroner fra Medienævnets særlige innovationspulje.

Projektet løber frem til 2025, og vi barsler med flere ændringer af vores debatunivers. Blandt andet undersøger vi mulighederne for et nyt kommentarmodul, som er nemmere og mere intuitivt for brugerne.

Online informationsmøde

Hvis du har spørgsmål til ændringerne af vores debatregler eller omlægningen af vores blogs, så er du sikkert ikke den eneste. Derfor afholder vi et online informationsmøde tirsdag den 5. december klokken 14 til 15. 

Du kan tilmelde dig ved at sende en mail til debat@folkeskolen.dk, så sender debat-teamet et link.