Anmeldelse

Vand til Ganesha og en god bog til læserne

Morten Dürr leverer endnu en gang en både barsk og rørende historie om det børneliv, der ikke ligner noget, vi kender i Danmark. Illustrationerne er rene kunstværker og samlet set er det en fremragende udgivelse.

Publiceret Senest opdateret

Fakta

Vand til Ganesha

Forfatter: Morten Dürr

Illustrationer: Lars Gabel

300 kroner

82 sider

Forlaget Plot

Ganesha er visdommens Gud i hinduismen, hvorfra forfatteren Morten Dürr og illustratoren Lars Gabel har hentet inspiration til den rørende og spændende historie om Ravi, der skal hente vand - rent vand, forstås. Ganesha–figuren i Ravis hjem skal nemlig vaskes hver morgen, siger bedstefar – og det i rent vand. Det går ikke at tage det fra pisserenden, der løber igennem  slumkvarteret i byen, hvor Ravi, hans bedstefar og en lillebror bor. Storbyen er ved at løbe tør for rent drikkevand, der er blevet til en mafia-vare, som man nu skal betale i dyre domme for.

Det bliver en lang tur, Ravi begiver sig ud på, og han møder nedrig ondskab, men heldigvis også venlighed og omsorg. Det er det sidstnævnte, der redder ham, så han kommer hjem med en hel krukke vand, men han når også – mere eller mindre tvungent – at dele sin første krukke vand med andre.

Ravi er en ambitiøs dreng, der vil noget med sit liv. På et tidspunkt i jagten på rent vand bliver han slået til jorden, og over fem opslag i en grønne nuancer har Lars Gabel ladet en elefant spille en vigtig rolle i Ravis drøm. Ravi bliver mirakuløst reddet fra at blive kørt over af en lastbil og kommer hjem med en krukke rent vand. Ganesha bliver vasket, blomsterne får vand, og broderen får en tår, men så må Ravi igen ud efter mere rent vand…

Der er altid noget at hente i Dürrs fortællinger, der er en invitation til at læse om en verden og nogle livsvilkår fjernt fra Danmark. Bogen henvender sig til folkeskolens mellemtrin og kan indgå som et element i tværfaglige forløb i dansk og natur/teknologi. Der er store fine oversigtsbilleder, hvor det tydeligt fremgår, at Indien er et tætbygget og tæt befolket samfund, og Lars Gabel har leveret flotte tegninger, der tager miljøet på kornet. Jeg kunne i den forbindelse godt have ønsket mig, at udgivelsen havde været i A4-format, der ville have givet tegningerne mere kredit.

Ikke desto mindre in meget fornem udgivelse, en af dem, man sætter op på hylden og husker at tage ned og genlæse med jævne mellemrum.