Anmeldelse

Kraniekast og hyggelig uhygge

Halloween er lige om hjørnet. få dine elever i stemning med fantastiske digte for børn og ram den perfekte blanding af natsommerfugle i maven og højt humør.

Offentliggjort

Fakta

Knoglebowling

Forfatter: Carsten René Nielsen

Illustrator:  Mette Marcussen

250 kroner

28 sider

Forlag: Vild Maskine

 Knoglebowling af Carsten René Nielsen er en finurlig, fantasifuld og smukt illustreret digtsamling om alt det uhyggelige, som hører halloween og resten af tilværelsen til. Mange af digtene er også i den sociale afdeling og handler om dem, der har det svært: de forældreløse, nørderne, de fattige, de syge og handicappede og dem med de umulige drømme.

Som den rutinerede lyriker, han er, har Carsten René Nielsen et sikkert greb om sproget og bruger en skøn humor i fine doser.  Forfatteren leger godt.

Det er en meget smuk udgivelse, og det er selvfølgelig illustratoren Mette Marcussens skyld. Hun bobler af fryd i sine illustrationer til Carsten René Nielsens ordlege om mareridt, om natsommerfugle, om spøgelsernes plejehjem og om 'Drengen der elsker gamle ord': ”… forvorpne fusentaster, dorske døgenigte, gebommerlige mæfikker, lurendrejere og halunker…”. Selv 'Den uheldige skoleklasse' bliver en sjov oplevelse på trods af alverdens gebrækkeligheder til eleverne. Og 'Knoglebowling', titeldigtet, er bowling, hvor man bruger kranier i stedet for rigtige bowlingkugler. Er det respektløst? Ja, det er det, ”…men jeg er faktisk sikker på/at jeg så min fars kranium smile/engang jeg lavede/tre strikes i træk".

Bogen kan læses højt fra syv år og selvlæses fra omkring ti år og opefter, og det er selvfølgelig oplagt at bruge den i undervisningen. Det er noget så sjældent som en digtsamling, der gør en glad, fordi den er så legende og humoristisk. Mere af den slags, tak!  Forlaget har udgivet et undervisningsmateriale, som man kan finde på www.vildmaskine.dk/undervisning.

Carsten René Nielsen og Mette Marcussen har tidligere udgivet en digtsamling sammen, nemlig ”Drømmecykler og fodboldhunde” i 2019. Jeg længes allerede efter flere!