Elevdemokrati

FN Byen i Københavns Havn.

Børnetopmøde skal diskutere elevers medbestemmelse

Offentliggjort

Hvordan kan voksne på vores skole blive endnu bedre til at inddrage os? Det er nogle af de spørgsmål, som omkring 350 elever fra en række af landets 68 rettighedsskoler skal diskutere, når de mødes fredag den 4. oktober 2024 til Unicef Danmarks årlige Børnetopmøde i FN Byen i København.

Børnetopmødet er en slags træning i at deltage aktivt i beslutningsprocesser, og i år er overskriften ”Medbestemmelse i skolen – ifølge eleverne”.  I en undersøgelse fra Epinion (2023) svarer kun 13 procent af elever fra 4.-9. klasse positivt på, at de har medbestemmelse i skolen. Den viser også, at oplevelsen af medbestemmelse er faldet over de seneste år.

”Vi ved, at elever, der oplever at blive inddraget og få medbestemmelse i undervisningen, er mere motiverede. Naturligvis skal elever være med til at sætte deres præg på de mange timer, de bruger i skolen. Derfor handler børnetopmødet i år om, hvordan elever kan være med til at bestemme, hvad der skal ske på deres skole og i deres hverdag. Vi glæder os til at høre, hvad de bringer til bordet,” siger Unicef Danmarks generalsekretær, Susanne Dahl, i en pressemeddelelse.

Dagen slutter af med, at eleverne laver en række anbefalinger, som de tager med tilbage til deres skoler og præsenterer for ledelsen.