Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
60.000 danske børn lever med mindst én forælder, der har været indlagt på hospitalet i forbindelse med alkohol. Det svarer til en til to elever i hver eneste klasse. Langt flere lever med forældre, der generelt drikker for meget. Men alt for mange lærere og andre voksne tager ikke affære, når børn mistrives, fordi emnet er tabu. Man er ofte bange for at blande sig i et personligt problem og vil måske ikke handle på baggrund af en mistanke.
Skolerne har ofte ikke nogen klar politik på området, som de ansatte kan støtte sig til, når de møder problemet.
»Jeg synes, at Trines mor igen lugtede lidt af alkohol i går. Men pigen er jo ren og pæn, ser glad ud og læser sine lektier. Det er nok ingenting«, tænker læreren måske.
Den samme lærer kan ikke se, at Trine har tørret bræk op om natten og hørt på jammer og bebrejdelser. Trine fortæller ikke, at hun har trøstet sin lillebror og smurt hans madpakke. Og hun viser ikke, at hun har en stor knude i maven af angst. For børn er fantastisk gode til at mestre - og skjule - en kritisk livssituation. De vil gøre alt for at holde på hemmeligheden om alkohol. Problemet truer jo deres eget eksistensgrundlag, fordi det handler om deres primære omsorgspersoner, som de elsker og er afhængige af. De føler skyld og er bange for, hvad der skal ske. Og så er der det med tabu og skam. Hvorfor lade tvivlen komme de voksne til gode, mens Trine måske udvikler sig til at blive cutter, depressiv og selvmordstruet?
»Hej, jeg er en pige på 15 år. Min mor er alkoholiker og er nu på en slags lykkepiller, fordi hun hele tiden tænker på selvmord. Min far er også alkoholiker, han har hjerteproblemer og dårlige knæ, og han går konstant og græder og siger, at han ville ønske, han døde og sådan noget. Det har stået på i rigtig rigtig rigtig lang tid, og jeg ved virkelig ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg har fået ekstremt dårlig selvtillid og tør ikke gå hjemmefra, for jeg er bange for, der sker dem noget, men jeg vil heller ikke komme hjem, for de skændes altid og græder. Please hjælp hurtigst muligt!«
Fra BørneBrevkassen
Alkoholproblemet medfører ofte også andre problemer som psykiske overgreb, vold og misbrug. Forældrene har større risiko for fysisk og psykisk sygdom, og deres børn oplever måske samtidig mobning og problemer med sociale relationer. Det er summen af de samlede belastninger, der skader barnets udvikling. Derfor har det brug for hjælp og støtte så tidligt som muligt.
Hvis en elev henvender sig til en lærer, er det afgørende, at der bliver lyttet alvorligt, og at der bliver handlet. Og alle, der får øje på eventuelle problemer, må ikke være bange for at underrette de sociale myndigheder. Hos Børns Vilkår sidestiller man det at være barn i en alkoholfamilie med det at være et barn, der psykisk omsorgssvigtes. Så en mistanke til et alkoholproblem må sidestilles med en mistanke om, at barnet har brug for særlig støtte. Og mistanken er derfor grund nok til at underrette. Læreren må huske på, at det er en professionel pligt at underrette myndighederne om deres mistanke - og kun det. Det er så op til socialforvaltningen at undersøge, om der er grund til at gå videre med sagen og yderligere finde ud af, om barnet og familien har brug for hjælp.
De børn fra alkoholfamilier, der klarer sig godt, har haft en voksen i deres liv, som tidligt har turdet blande sig i familiens problemer, og som har kunnet lade barnet forstå, at problemerne var den drikkendes ansvar, ikke barnets.
Lad os alle være os problemet bevidst, bryde tabuet og hjælpe disse børn med at vokse op og få et godt liv.
»Min lærer spurgte for to uger siden, om jeg havde det godt, fordi hun kunne mærke, at jeg havde et problem, men jeg turde ikke indrømme, hvad problemet var. Men jeg ville ønske, hun siger, hun har lyst til at hjælpe mig«.
12-årig dreng fra alkoholfamilie
Få mere at vide:
- Landsforeningen Lænken tilbyder skoleledere og lærere gratis vejledning og faglig sparring i konkrete sager. Lænken tilbyder desuden generel rådgivning og undervisning af relevante faggrupper. Læs mere på laenken.dk under »Rådgivning«.
- Børns Vilkår har udgivet et hæfte, »Børn i alkoholfamilier - for lærere, pædagoger og andre voksne«. Det kan bestilles på bornsvilkar.dk eller på telefon 35 55 55 59.
»Hvis en elev henvender sig til en lærer, er det afgørende, at der bliver lyttet alvorligt, og at der bliver handlet«.