Kommentar fra fagbladet Folkeskolen
2000-braget og høreskader
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Vi er tæt på årtusindskiftet med alt, hvad det medfører af forventninger til en ukendt fremtid.
Vore børn og unge ser årtusindskiftet som et løfte, et håb om en ny og bedre verden end den, deres forfædre skabte. Ingen tvivl om, at denne nytårsaften vil blive fejret med begejstring, jubel og brag.
Hvad de færreste unge forestiller sig, er de livsvarige problemer, festen kan medføre. Støj - og specielt knaldfyrværkeri - udløser hvert år høreskader. Skader, der aldrig forsvinder. Forringet hørelse og/eller tinnitus er ikke kun noget, der rammer ældre. Netop i disse år ser vi alt for mange unge, der på grund af støjskader ved for eksempel at lytte til ekstremt høj musik har fået tinnitus. Men herregud, vil mange, der ikke forstår problemets omfang, sige, lidt ringen for ørerne - det har vi vel alle af og til?
Men tinnitus er ikke en ringen, der høres en halv eller hel dag for dernæst at forsvinde.
Tinnitus er en konstant støj i øret, som kun den ramte kan høre. Det kan ramme enhver og betragtes hos mange i dag som en af vor tids svøber. Der kan være mange årsager til, at tinnitus opstår, men en støjskade er nok den mest almindelige årsag, ligesom hel eller delvis døvhed kan komme af udefra kommende støj som blandt andet fyrværkeri.
Kender man ikke problemet på egen krop, er det næsten umuligt at sætte sig ind i, hvor stor en belastning dette 'djævlens orkester i øret' er for den ramte. Øret hyler, skriger eller brummer. Dag ud og dag ind. Time for time. Minut for minut. Lyden kan gøre det vanskeligt at høre, hvad andre siger, og den kan genere nattesøvnen så meget, at denne bliver en sjælden gæst. Evnen til at koncentrere sig forstyrres, og i de værste tilfælde vil den tinnitusramte blive nødt til at forlade arbejdsmarkedet.
I institutioner for børn og unge har problemet længe været kendt. Vi har gennem flere år hørt om både børnehavepædagoger og lærere, som har måttet opgive deres job og gå på pension/førtidspension på grund af nedsat hørelse og tinnitus. Årsagen var den konstante støj. På skolen og i institutionen.
Ofte har man derfor måttet spørge sig selv: 'Jamen, hvad så med børnene?'
For naturligvis kan også børn få tinnitus. Når et barn eller ungt menneske får tinnitus, kan det betyde, at livskvaliteten er delvis ødelagt for resten af livet.
For enhver, der rammes af tinnitus, kan det lykkelige ske, at den forsvinder af sig selv. Men oftere bider den sig fast og bliver kronisk. Desværre kendes i dag endnu ingen mediciner eller operationer, der kan afhjælpe skaden.
Men i realiteten er der ikke den ringeste grund til at udsætte sig for at få tinnitus. Det er oven i købet muligt at leve et liv præcis som alle andre med at gå til koncerter af enhver art, gå på diskotek og i det hele taget tage alle fornøjelserne med uden at få tinnitus. Der er blot nogle enkle råd, man skal følge.
Hvordan man beskytter sig mod høreskader og tinnitus i hverdagen, og ikke mindst de mange høreskader, der kan ventes ved årtusindskiftet, vil Ménière og Tinnitus Patruljen gerne komme ud på den enkelte skole og informere en lærergruppe om. Tanken er så, at lærerne formidler denne viden videre til eleverne.
Ménière og Tinnitus Patruljen er oprettet af Ménière og Tinnitus Foreningen og består af mennesker fordelt over hele landet, der har problemet på egen krop.
Foredraget kan bestilles af enhver skole med en gruppe interesserede lærere - både før og naturligvis også efter nytår. Støjskader standser ikke med årtusindskiftet.
Kontakt til det lokale medlem af Ménière og Tinnitus Patruljen fås ved at ringe til Ménière og Tinnitus Foreningens sekretariat, telefon 3635 9635, tirsdag, onsdag og torsdag mellem klokken 10.00 og 13.00. Endvidere findes oplysninger på Internet-adressen www.mtf.dk
Redaktør