Dorte Lange har støtte til sit kandidatur fra de fem danske organisationer, der er medlem af EI: BUPL, GL, DM, UED og DLF

DLF-næstformand stiller op til international lærerforenings-bestyrelse

Om to uger mødes hele verdens lærerforeninger til kongres i verdens største faglige organisation Education International (EI). Danmarks Lærerforenings næstformand Dorte Lange er på valg til EI’s bestyrelse. ”Det vil bringe os tættere på informationer og forskning om uddannelse i international sammenhæng”, fortæller hun. Hun og andre hovedstyrelsesmedlemmer vil blogge fra kongressen 21.-26. juli.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Education International repræsenterer 30 millioner uddannelsesansatte fra 400 organisationer i 170 lande over hele verden. De arbejder for, at alle børn får mulighed for offentligt finansieret kvalitetsundervisning, for lærernes rettigheder og for lighed i samfundet. Organisationens bestyrelse består af 26 medlemmer med mindst to repræsentanter fra hver region. Og til denne bestyrelse stiller Danmarks Lærerforenings næstformand Dorte Lange nu op.

"Det er utroligt vigtigt, at vi kan hente viden og inspiration fra hinanden landene imellem. Jeg sidder allerede i den europæiske styrelse, og her får vi en masse information om, hvordan det går i de andre lande. Det internationale samarbejde er vigtigt, og det gælder om at være æt på, så man får nye informationerne hurtigt og fx kan følge de forskningsprojekter tæt, som bliver sat i gang i EI", fortæller Dorte Lange.

Edubusiness vinder frem 

Dorte Langes mærkesager ved valget er nej til kommercialisering af uddannelser og nej til svækket demokrati i uddannelse og samfund - lærernes stemme skal høres.

"Noget af det vigtigste arbejde i EI lige nu handler om kampen mod privatisering af uddannelser. Det privatiseringsspøgelse, der vinder frem i mange andre lande, handler om edubusiness, hvor store firmaer går ind og overtager undervisningen med it-baserede undervisnings- og testprogrammer. Problemet er ikke kun, at de tjener penge på at drive skole, men i højere grad, at indholdet af uddannelserne kommer uden for demokratisk indflydelse. Hvis vi overlader det til edubusinessfolk, så kan vi ende med en meget forsimplet version af skolen".

Selv om der ikke er tegn på det i Danmark lige nu, så mener Dorte Lange, at det er meget vigtigt, at man holder øje med tendensen.

"Når man ser på den reform, vi har været igennem i Danmark, så har den, udover at være underfinansieret,  nogle elementer, som flytter fokus fra, hvordan vi underviser over til, hvad eleverne skal lære, med meget stærkt fokus på, at de skal være gode til at læse og regne. De områder er meget lettere at arbejde med i edubusiness end de blødere områder. Og når vi herhjemme kæmper mod, at målene for børnenes undervisning bliver indsnævret for meget, fordi vi ikke ved, hvad de har brug for at kunne om 20 år, så er det rigtig vigtigt, at vi kan se, at mange andre lande står med de samme problemer. De store edubusiness-firmaer arbejder jo allerede systematisk for at komme ind i flere lande og holder også møder med vores regering". 

Læs rapport om edubusiness via linket til højre.

Valget til EI's bestyrelse bliver afgjort på EI's kongres den 26. juli. Dorte Lange og andre medlemmer af DLF's hovedstyrelse vil blogge fra kongressen på bloggen "Verdenskongres, Canada 2015"

 

Læs mere

Education Internationel'shjemmeside

Hovedstyrelsesmedlemmernesblog fra kongressen

Rapport om edubusiness