Anmeldelse
Antologi
En lille og vågen
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Historier om, hvordan de små kan besejre de store
Samlet og redigeret af Kari Sønsthagen
159 sider, 268 kroner
Høst & Søn
'En lille og vågen er bedre end en stor og doven'. Dette gamle udsagn har inspireret Kari Sønsthagen til at samle tekster til denne nye antologi. Og det er da fint nok. Vi kan altid bruge friske vinkler og især gode eventyr og historier.
Samlingen åbner med Villy Sørensens genfortælling af Gamle Testamentes 'David og Goliat' (originalen findes i Første Samuelsbog, kapitel 17, skulle jeg hilse og sige) - og den lukker med en nyskrevet genistreg af Kåre Bluitgen.
Ind imellem findes gode gamle eventyr fra brødrene Grimm, Perrault, Asbjørnsen og Moe samt jødiske, polske, sicilianske, samiske og helt nyskrevne danske historier.
Der er lidt rod i bestemmelsen af eventyret 'Drømmen, som ingen måtte kende'. I indholdsfortegnelsen kaldes det et ungarsk eventyr, mens noterne bagi betegner det som polsk.
Ligegyldigt: Om det er polsk eller ungarsk - Khanens hoved afleveres på en sværdspids. Sådan skulle Villy Sørensen også have ladet David aflevere Goliats afhuggede hoved. Det sker faktisk i Samuelsbogen, hvorimod Sørensen lader David dræbe den fældede Goliat med et spyd, som Sørensen for længst har ladet Goliat sende langt over i kong Sauls lejr.
Dén version kunne Villy Sørensen godt være sluppet bedre fra. Blandt de otte nye danske eventyr bærer Dorte Karrebæk og Kåre Bluitgen klart prisen som de bedste. De giver os to dejligt originale nye danske historier.
Karrebæk fortæller besættende helt ud i sproget om et møde mellem en dreng og en kanin. 'Overlevelse' hedder historien. Det handler den om: Liv og død.
Kåre Bluitgen har skrevet den sødeste, farligste, mest poetiske historie om helte-menneskets dårskab, krigens vanvid og ordenes oprør mod at blive misbrugt. Georg Brandes sagde engang: Det nytter ikke at sende hære mod idéer. Typografens bly er stærkere end det bly, hvormed man støber kugler.
Bluitgen viser i poetisk praksis, at Brandes havde ret. Historien om lille å, der vandt over generalerne, bliver en dansk klassiker.
Og når enden er god, er alting godt. Selv en blandet landhandel med eventyr kan rumme sine perler. Køb den.
Per Birkebæk