Anmeldelse
Prøvehåndbog for skoleledere
Prøvehåndbog for skoleledere
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Folkeskolens afsluttende prøver - og ikke mindst resultaterne deraf - optager mange. Hvert år gennemføres og dokumenteres cirka 65.000 elevers prøver i folkeskolen, så folkeskolens prøver er ikke en ubetydelig opgave at løse for skolen. Det er skolelederen, der har ansvaret for prøverne, deres gennemførelse og for at rette op på en sag, hvis noget går galt.
Fakta:
Titel: Prøvehåndbog for skoleledere
Forfatter: Signe Holm-Larsen, Niels Plischewski
ISBN: 9788772816579
Pris: 197,50 kroner
Sider: 82 sider
Type: Bog
Forlag: Dafolo
Opgaverne vedrørende prøverne er omfattende, og det er derfor bydende nødvendigt, at der delegeres i videst muligt omfang. Skolelederens tid og kræfter skal frigøres til, at han kan "stå som garanti for prøvernes gode forløb på skolen". Skolelederen er den "stedlige autoritet, der er klar til at følge op med støtte i uforudsete problemstillinger og med indgriben ved misligholdelse".
Intentionen med denne bog er at give perspektiv og sammenhæng i de mangeartede opgaver og give overblik over, hvordan der kan delegeres i praksis. Bogens afsnit behandler skolelederens relationer til de interessenter, der er involveret i prøverne: eleverne og deres forældre, eksaminatorer og censorer som partnere i bedømmelsesprocesser samt de ansvarlige myndigheder i ministerium og kommune.
I bogen finder man fine, brugbare, kommenterede oversiger og illustrationer over de mange "skal"- og "kan"-opgaver, der er forbundet med området - og lederens kompetencer i tilknytning hertil. I den forbindelse også i kronologisk form (årshjul), der er et fyldigt bud på, hvad man skal hvornår.
Der udgives meget materiale om folkeskolens afsluttende prøver. Og her skal det lige bemærkes, at det nu er besluttet, at ministeriets publikationer fra 2012 kun offentliggøres på nettet. Så nærværende håndbog er noget andet.
Den er værd at stifte bekendtskab med, ikke mindst fordi den vinkler det omfattende prøvearbejde - og skolelederens rolle deri - på en ny måde. "Det er skoleledernes fornemme pligt at kvalificere administrationen af prøveafviklingen og dermed bidrage til den troværdighed og værdighed, som folkeskolens prøver trods alt er et udtryk for".
Der er udarbejdet en række elektroniske værktøjer til bogen.