Spådom: Du får længere til arbejde
De fleste forudsigelser skal tages med forbehold, men der er god grund til at tro, at lærere, som mange andre faggrupper, får længere mellem hjem og arbejdsplads.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Lønmodtagerne pendler mere og længere i disse år, og nogle lærere har endog meget langt på arbejde.
Det gælder for eksempel Janni Frehr Sørensen.
Hun bor i centrum af Aarhus og arbejder på en skole i Vejle, hvilket giver en daglig transport på 144 kilometer eller et par og halvfjerds kilometer hver vej.
»Det er i orden«, siger Janni Frehr Sørensen. »Fra dør til dør tager det kun lidt over fem kvarter at komme på arbejde, og jeg bruger blandt andet tiden til at læse litteratur, som kan bruges i undervisningen«.
Hun hører til et mindretal, da kun lidt over 200.000 mennesker ifølge Statistikbanken har over 50 kilometer på arbejde. Langt de fleste pendlere, mere præcist 1,8 millioner, har under 20 kilometer, men antallet af mennesker, der pendler langt mellem hjem og arbejdssted, er stigende, mens antallet, der pendler under 20 kilometer, er faldende.
Janni Frehr Sørensen følger også trenden på en anden måde. Det er nemlig borgere i de store byområder som hovedstads- og Aarhus-området, der pendler mest, men antallet er også stigende i andre dele af landet.
Lærer Lasse Thisgaard hører også til dem, der har langt. Hjemmet er i Silkeborg, og arbejdet tæt på Hobro, Det giver en daglig transport på 110 kilometer.
»Tidligere kørte jeg endnu længere, og da turen nu er meget varieret, synes jeg, det er okay. Jeg bruger de mange kilometer til at koble af, så der ikke er stress i kroppen, når jeg kommer hjem«, siger den unge lærer, der har pendlet i tre og et halvt år.
Hans udgifter til transport bliver så nogenlunde dækket af fradraget i skat, så heller ikke af den grund ønsker han at slippe for de mange kilometer.
Hvis du overvejer at søge et job langt hjemmefra og ikke har mulighed for at flytte efter det, kan det være en fordel at svare på disse seks spørgsmål:
• Hvordan er muligheden for at komme med tog eller bus til arbejdspladsen?
• Hvor lang tid tager turen?
• Kan du bruge noget af tiden til at forberede dig?
• Hvad koster transporten, når du indregner skattefradraget?
• Kan der arrangeres samkørsel med nogle af dine kommende kolleger?
• Kan du aftale med din arbejdsgiver, at en del af turen kan regnes som arbejdstid?
Det er for øvrigt værd at tage med, at ledige ifølge reglerne skal være parate til en samlet daglig transporttid med bus eller tog på tre timer og efter tre måneders ledighed op til fire timer.