Nye friskoler

Man ser det ikke, når man er på indkøb eller i biografen i Field's i Ørestaden. Men oppe på taget ligger en international vuggestue og børnehave. Og næste år måske også en friskole.

Kommuner giver forældre et ekstra år til at søge om en friskole, når de lukker en skole

Hele seks af årets syv nye friskoler bunder i nedlæggelsen af en folkeskole. De såkaldte erstatningsskoler fylder dog ikke nær så meget blandt de 32 anmeldelser om frie grundskoler, der kan åbne næste år.

Offentliggjort

Der var egentlig 28 helt nye friskoler på listen, men kun syv af dem har rent faktisk slået dørene op for elever i august i år. De ligger alle i Jylland, og seks af dem skyldes, at den lokale folkeskole er nedlagt, mens den syvende er rettet mod elever, som er særligt godt begavede.

De resterende 21 initiativer fra sidste år er endnu ikke blevet til noget, men flere af dem har tid endnu at løbe på, da en anmeldelse af en kommende friskole gælder i tre år, når begge rater af depositummet på i alt 30.000 kroner er indbetalt til Undervisningsministeriet.

To af de nye friskoler ligger i Rebild Kommune i Himmerland. Ravnkilde Børneunivers har erstattet Haverslev-Ravnkilde Skoles afdeling i landsbyen. Da byrådet traf beslutningen om at nedlægge afdelingen i 2023, var fristen for at anmelde en friskole overskredet. Derfor underviste Ravnkilde Børneunivers sidste år efter reglerne om hjemmeundervisning. 

Nu er det formelt en friskole og ligger i den gamle landsbyskole købt for 50.000 kroner. 

Ville give forældrene tid til at anmelde en friskole

Sophie Amalie Skolen i Blenstrup er den anden nye friskole i Rebild. Den er også trådt i stedet for en folkeskole, nemlig den afdeling, som Kilden Børne og Ungeunivers mistede i landsbyen i sommer.

Folkeskolen har hovedsæde i Terndrup og har fortsat også en afdeling i Bælum, men den er varslet nedlagt i 2025. At politikerne ikke nedlagde afdelingerne i Blenstrup og Bælum i ét hug, skyldes, at de ville give borgerne i Bælum mulighed for at anmelde en friskole.

Regler for nye friskoler

Senest 15. august året før skolestart skal Børne- og Undervisningsministeriet have modtaget en anmeldelse og et depositum på 20.000 kroner. Pr. 1. februar indbetales yderligere 10.000 kroner. Pengene tilbagebetales, hvis skolen bliver en realitet. Hvis det samlede depositum på 30.000 kroner er indbetalt, kan det genanvendes tre år. Derudover er der en række frister for at holde stiftende generalforsamling, indsende vedtægter, præsentere værdigrundlag og informere om bygninger og lokaler.

Kilde: uvm.dk

De har nu anmeldt Østhimmerlands Friskole, så til næste år kan Rebild Kommune få endnu en friskole. 

Faktisk kan der åbne tre nye friskoler, da borgere i Øster Hornum for et år siden anmeldte en friskole som gardering, hvis landsbyens skole skulle blive nedlagt, og den anmeldelse gælder endnu. Det samme gør anmeldelsen af Friskolen Gejst i Støvring. Den udspringer af utilfredshed med besparelser i folkeskolen.

Fire initiativer i Aalborg blev overflødige

Aalborg og Rebild Kommuner kunne begge have fået fire friskoler i år, men mens der altså er åbnet to i Rebild, er ingen af initiativerne lidt længere nordpå blevet til noget.

Otte folkeskoler i Aalborg Kommune var i spil til at blive nedlagt, og det havde fået borgere i Gudumholm, Hou, Nørholm og Ulsted til at anmelde friskoler. Det endte dog med, at alle otte folkeskoler fik lov at bestå, og da initiativtagerne til de fire friskoler ikke har indbetalt anden rate af depositummet til Undervisningsministeriet, gælder deres anmeldelser ikke længere.

Til gengæld har Havland Privatskole erstattet Vestervig Skole i Thisted Kommune, og i Lemvig er Alt i Et Friskolen kommet til i stedet for en nedlagt folkeskoleafdeling i Klinkby.

I Ikast-Brande har Blåhøj Friskole afløst skoleafdelingen Blåhøj Skole. Den skulle have været nedlagt i 2023, men et samlet byråd valgte at give skolen et år mere som folkeskole, så borgerne kunne få tid til at etablere en friskole.

Ullits Friskole og SFO er åbnet i Vesthimmerland Kommune i stedet for Ullits Skole.

Tre erstatningsanmeldelser går igen

Sidste år bundede 17 af de 28 anmeldte friskoler i, at en lokal folkeskole ville blive nedlagt, var lukningstruet eller allerede var lukket. Der er anmeldt 32 friskoleinitiativer til næste år, og denne gang er kun syv relateret til lukningen af en folkeskole.

Tre af dem er gengangere, da de har betalt begge rater af depositummet, hvilket giver dem tre år til at få liv i friskolen. En af dem er som nævnt Øster Hornum Friskole i Rebild, mens de to andre er Salbrovad Friskole i Assens Kommune og Ulbjerg Skole i Viborg Kommune.

Politikerne i Viborg har netop besluttet at nedlægge to skoler til næste år, hvoraf Ulbjerg Skole er den ene. Skolen er en afdeling af Fjordklyngeskolen, som har hovedsæde i Skals. Den anden skole er Sparkær Skole, som er en afdeling af Mønsted Skole. Her er der ikke anmeldt en friskole.

Regler for skolelukninger

Beslutningen om at nedlægge en folkeskole skal følge en bestemt procedure:

  • Først skal et forslag om at nedlægge skolen offentliggøres, og det skal fremgå, hvilke konsekvenser nedlæggelsen vil få.
  • Dernæst skal skolebestyrelse, borgere og organisationer have en frist på mindst otte uger til at fremsætte indsigelser.
  • Hvis der i høringsperioden gøres indsigelser, kan en endelig beslutning om skolelukning tidligst træffes fire uger efter, at fristen for indsigelser er udløbet. Der skal altså gå mindst 12 uger, fra forslaget offentliggøres, til der kan træffes beslutning.
  • Den endelige beslutning skal være truffet senest 1. marts i det år, skolen skal lukkes med udgangen af et skoleår.
  • Proceduren gælder også, hvis en skole skal lægges sammen med andre skoler.

Kilde: retsinformation.dk

Til Salbrovad Friskole knytter der sig den særlige historie, at byrådet i Assens ikke har planer om at nedlægge skoler, men landsbyen har dannet en forening, som anvender medlemmernes kontingent til troligt at betale 30.000 kroner i depositum hvert tredje år for at være sikker på at have en skole.

Friskole vil åbne afdeling i nabobyen

De fire nye anmeldte friskoler med tilknytning til en folkeskole er ud over Østhimmerlands Friskole i Rebild, Skolen Håb i Horslunde på Lolland, Egekratskolen i Esbjerg og en ny afdeling til Agersted Friskole og Børnehave, som skal ligge i Asaa, hvis politikerne i Brønderslev Kommune nedlægger Asaa Skole.

”Skolen i Asaa nævnes hvert eneste år i forbindelse med budgetforhandlingerne. Nu er skolen nede på 40 elever, så borgere i byen tror ikke længere på, at den bliver bevaret. Derfor har de spurgt, om vi vil åbne en afdeling i Asaa”, fortæller bestyrelsesformand Dorthe Kerschus.

Agersted Friskole er selv et resultat af, at Agersted Skole blev nedlagt i 2015. Friskolen lagde ud med 72 elever. I dag har elevtallet passeret 150. Selv om der kun er syv kilometer mellem Agersted og Asaa, vurderer Dorthe Kerschus, at en ny friskoleafdeling kan blive større, end Asaa Skole er i dag.

”På Agersted Friskole henter vi børn i oplandet i busser. Det kan vi også gøre i Asaa. Samtidig går Asaa Skole kun til 6. klasse, og udsigten til et skoleskifte får nogle forældre til at vælge skolen i Dronninglund fra 0. klasse. Hvis vi åbner en afdeling, vil børnene kunne tage hele deres skolegang i Asaa”, siger Dorthe Kerschus og understreger, at det langt fra er sikkert, at afdelingen bliver til noget.

Asaa Skole har helt præcist 47 elever og er en afdeling af Skoledistrikt Øst, som består af fem undervisningssteder. Distriktet blev dannet op til dette skoleår, da Brønderslev gik fra fire til to matrikelskoler.

Lollikker vil afværge en katastrofe

I 2015 samlede Esbjerg Kommune 24 skoler i syv distriktsskoler. Fra dette skoleår er skolerne igen blevet selvstændige, men i forbindelse med fagbladet Folkeskolens årlige kortlægning af skoleændringer i foråret forudså Esbjerg Lærerforening, at der snart vil blive nedlagt og sammenlagt skoler, da der skal spares fem millioner kroner årligt på skolestrukturen. Konkret er Egekratskolen med 76 elever i Grimstrup øst for Esbjerg i spil til at blive lukket, så nu er der anmeldt en friskole i byen.

Lolland Kommune nedlagde Horslunde Skole op til sommerferien i år, og da byens realskole gik konkurs i januar, har landsbyen ikke længere en skole. Der er en katastrofe, som skal afværges i 2025, skriver initiativtagerne til Skolen Håb på Facebook.

”Vores børn har brug for en skole i deres nærmiljø. Hvis vi ovenikøbet kunne være så heldige at tiltrække nye familier til Lolland med et skoletilbud, som tør markere sig på landkortet med en stærk profil, vil det komme alle til gode”, lyder det.

Anmeldte friskoler siden 2010

2024

32 anmeldte friskoler. heraf 11 gengangere fra 2023 og fire fra 2022.

2023

28 anmeldte friskoler. Syv af dem er åbnet i år, hvoraf seks har erstattet en folkeskole.

2022

19 anmeldte friskoler. Syv af dem åbnede i 2023, heraf erstattede to en folkeskole.

2021

18 anmeldte friskoler. Blot én skole åbnede året efter.

2020

21 anmeldte friskoler. Tre skoler åbnede i 2021, hvoraf to erstattede en folkeskole.

2019

25 anmeldte friskoler. Seks skoler åbnede i 2020. Ingen erstattede en nedlagt folkeskole, men to skyldes utilfredshed med, at den lokale folkeskole fik frataget klassetrin.

2018

24 anmeldte friskoler. Fire åbnede i 2019. Ingen erstattede en nedlagt folkeskole.

2017

26 anmeldte friskoler. Fem åbnede i 2018, hvoraf en erstattede en nedlagt folkeskole.

2016

23 anmeldte friskoler. Fem åbnede i 2017, hvoraf en erstattede en folkeskole, der blev nedlagt i 2015, mens en anden erstattede en afdeling, som skulle nedlægges i 2018, men reelt var uden elever.

2015

45 anmeldte friskoler. Otte åbnede i 2016, hvoraf fire erstattede nedlagte folkeskoler.

2014

52 anmeldelser, heraf åbnede 19 i 2015. 11 af skolerne erstattede en folkeskole.

2013

29 anmeldelser, 13 åbnede i 2014. Tre af dem erstattede en folkeskole.

2012

27 anmeldelser, 16 åbnede i 2013, hvoraf seks erstattede en folkeskole.

2011

39 anmeldelser, 22 åbnede i 2012, hvoraf 15 erstattede en folkeskole.

2010

Rekordår med 65 anmeldelser, hvoraf 24 åbnede i 2011. 18 af dem erstattede nedlagte folkeskoler

Kun ti potentielle skoler har en hjemmeside

Der er et stykke fra at anmelde en friskole til at tage imod de første elever, men hvis initiativtagerne har oprettet en hjemmeside, sender det et signal om, at de mener det seriøst.

Af de 32 skoler, der potentielt kan åbne til næste år, har ti en hjemmeside, viser en søgning på nettet. To af de ti har også en side på Facebook, mens syv andre skoler udelukkende præsenterer sig på Facebook.

De 15 andre anmeldte friskoler ser ikke ud til at have hverken en hjemmeside eller en Facebookside. Her finder man navne som Iris Skolen i Helsingør, Avicennaskolen i Gladsaxe,  Vordingborg Privatskole, Aarhus Naturfriskole og Rooftop International School i København.

Den sidste har rod i Rooftop Nursery & Kindergarten, som ligger på toppen af storcentret Field's i Ørestad og har en hjemmeside. Der vil dog blive tale om to selvstændige institutioner og også adresser, såfremt det lykkes at få skolen op at køre. Skolen har været anmeldt i to år, så 2025 er sidste chance.

De 32 anmeldelser kan i øvrigt vokse med én. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet oplyser, at man har modtaget depositum fra endnu et initiativ, hvor styrelsen er ved at afklare, om der er tale om en friskole.

Fire friskoler er gået konkurs

Fire friskoler drejede nøglen om i det forgangne skoleår, hvoraf Hillerød Privatskole gjorde det i begyndelsen af august i år. Altså umiddelbart inden det nye skoleår skulle gå i gang. Det skete ”efter 17 års hård kamp”, som det fremgår af skolens profil på Facebook, mens skolens hjemmeside fremstår, som om intet var hændt. Men til sidst var der for få elever til, at skolen kunne løbe rundt.

Den Innovative Naturfriskole i Trige nord for Aarhus åbnede i 2022 og ville med en projektorienteret tilgang gøre op med måden at tænke almindelig folkeskole på for børn med udfordringer. Men i marts forlangte Styrelsen for Undervisning og Kvalitet at få statstilskuddet for det seneste år betalt tilbage, da skolen ”i alvorlig grad ikke giver og ikke har givet en undervisning, der står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen”. Det blev dødsstødet for skolen.

Friskolen i Karup/Kølvrå åbnede også som et alternativ til folkeskolen. Det var 2020, men skolen nåede aldrig et bæredygtigt elevtal og gik konkurs i december 2023. I slutningen af januar fulgte Horslunde Realskole på Lolland på grund af økonomiske problemer og mangel på lærere. Skolen blev grundlagt i 1895 og lukkede med 145 elever.

Det fulde overblik over anmeldte, nyåbnede og nedlagte friskoler

Friskoler anmeldt til 2025

København

Børnenes Lille Friskole

Rooftop International School

Skole for dannelse og læring (SDL)

Furesø

Helenaskolen

Fredensborg

Nordlys

Helsingør

Iris Skolen

Gladsaxe

Avicennaskolen

Greve

Greve Fri

Sorø

Sorø Friskole

Næstved

King´s Garden International Kristen Friskole

Vordingborg

Vordingborg Privatskole

Lolland

Skolen Håb i Horslunde

Nordfyn

Friskolen Stjernelys i Bogense

Assens

Salbrovad Friskole

Fredericia

Ny Kristen Friskole i Fredericia

Aabenraa

Padborg Friskole

Esbjerg

Egekratskolen i Grimstrup

Ikast-Brande

Ikast Friskole

Silkeborg

Linå Friskole

Aarhus

Fønixskolen/Bettys Minde Skolen

Svalekærskolen

Aarhus Naturfriskole

Syddjurs

Børneakademiet

Norddjurs

Djurslands Friskole

Randers

Langå Naturfriskole

Mariagerfjord

Fjordens Naturfriskole

Rebild

Friskolen Gejst i Støvring

Øster Hornum Friskole

Østhimmerlands Friskole i Bælum

Viborg

Ulbjerg Friskole Viborg Kommune

Morsø

Limfjordens Skole

Brønderslev

Agersted Friskole & Børnehave (ny afdeling i Asaa)

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet er ved at afklare, om der er tale om en friskole ved en 33. anmeldelse.

Friskoler åbnet august 2024

Kolding

Inge Lehmann Skolen i Taps ved Christiansfeld

Ikast-Brande

Blåhøj Friskole ved Brande

Rebild

Ravnkilde Børneunivers og Friskole

Sophie Amalie Skolen i Blenstrup

Vesthimmerland

Ullits Friskole og SFO

Lemvig

Alt i Et Friskolen i Klinkby

Thisted

Havland Privatskole i Vestervig

Friskoler nedlagt i skoleåret 2023/24

Viborg

Friskolen i Karup/Kølvrå, december 2023

Lolland

Horslunde Realskole, januar 2024

Aarhus

Den Innovative Naturfriskole i Trige, april 2024

Hillerød

Hillerød Privatskole, august 2024