Skønlitteratur

Nisse von Gårdbos kalender

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Bent Haller

Illustreret af Jon Ranheimsæter

54 sider, 149 kroner

Høst & Søn

Julen vil hver gang være ny, fordi den er gammel. Og tiden kommer, fordi den er gået.

Sådan er belysningen i denne kalenderhistorie, hvor vi kigger over nissehuen på Nisse von Gårdbo, fra han indskrumpen vågner op af sin dvale den 1. december klokken 1, og frem til han svulmende af kræfter styrer dyrenes og de underjordiskes julefest den 24. december klokken 24.

Med Nisse von Gårdbo som guide møder vi en stor del af de væsner og traditioner, som Iørn Piø og Tang Kristensen har berettet om i fagbøgerne under gruppe 39 på biblioteket. Og vi ledes på sporene af julens ophav igennem en fortælling, der dagligt er enkel og spændende, og som sprogligt er så finurligt kompleks, at hvert afsnit og mange nyskabende ordkombinationer gemmer på associationsmuligheder til fortiden.

Vi fornemmer julens rødder tilbage til de nordiske guder over de mange naturvæsner fra tiloverstroen til krybbespillet og de nutidige juletraditioner.

Selvfølgelig er Nisse von Gårdbo et hedensk væsen, og derfor har han bedre relationer til de underjordiske end til de himmelske. Alligevel synes jeg, at det er mangel på format, når han lader stjernen i toppen af træet symbolisere et syn fra de danske læhegn. Han burde være stor nok til at give kristendommen sejren i kampen om toppen.

Endvidere undrer det mig, at han hedder von Gårdbo, for er der noget, han ikke er og aldrig har været, så er det adelig. Han er bonde, bonde, bonde! Men måske skyldes det hans nære slægtskab med Odin, som vel altid lugter lidt af adel.

Endelig ærgrer det mig, at gaverne fra kusinen i USA kommer den 8. december klokken 8, når det er 6. december, der er store gavedag i Sankt Nikolaus' verden.

Men dette er småtterier. Hallers fortælling er en god fornyelse af den gamle historie, og den bør finde så stor udbredelse, at den kan bidrage til at holde Nisse von Gårdbo og hans fæller i live; helt i bogens ånd, hvor Nisse vågner, når en tænker på ham. Og kun da!

Jon Ranheimsæters billedstil passer som glimt i øje til denne fortælling. Hans streg henter næring i naturens fikserbilleder og i sindets hang til det usynlige. Og han gør det synligt for enhver.

Her er en oplæsningsbog, der dag for dag giver læseren og lytteren øget julestyrke, og som sikrer, at det i år atter bliver jul for alle aldre.

Jens Raahauge