Pædagogik
Frirum og fantasi
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Misbrugsforebyggelse blandt børn og unge
Af Eckhard Schiffer
135 sider, 148 kroner
Gyldendal
Bogen er udkommet i serien 'Socialpædagogisk Bibliotek'. En velmenende tysk læge og psykoterapeut har her skrevet en bog om, hvordan en fornuftig og afbalanceret opdragelse, hvor børnene får lov at udfolde sig frit inden for rimelige rammer, og hvor deres fantasi kan få lov at blomstre, kan forebygge misbrugsproblemer, spiseforstyrrelser og andre dårligdomme senere i livet. Som billede på en utopisk idealtilstand bruger han Huckleberry Finn, en fri og rask dreng, som ikke lå under for autoriteter fra hverken forældre, små- og spidsborgere eller myndigheder. Han kunne såmænd også have taget Pippi Langstrømpe eller Emil fra Lønneberg, som begge også nævnes i et af de mange citater, som bogen er rig på.
Kun på den måde handler den om misbrugsforebyggelse, hvorfor undertitlen tenderer falsk varebetegnelse - til misbrug hører i øvrigt, at bilers hastighed ikke reguleres.
Recepten er altså, at børn skal have lov til at udvikle sig uden snærende bånd og tvang. Dog skal fjernsynskiggeri og brug af computer rationeres, thi herfra stammer megen dårligdom - det er ofte 'gift for sjælen' - et udtryk, som benyttes i bogen.
Nu er det da nok sandsynligt, at det i tysk pædagogik kan være nødvendigt med en frigørende pædagogik, her forstået alment som en opdragelse uden undertrykkende tvang, og en undervisning uden 'for meget' konkurrence og præstationsforventning - karaktergivning i idræt, musik og billedkunst skal således først indføres langt oppe i skoleforløbet - men det er næppe visionært i Danmark.
Bogen er gennemsyret af voksen snusfornuft garneret med erfaringer fra egne børns opvækst, cases fra en klinisk praksis og lidt videnskabelighed, men det er ikke helt nok til at begrunde en oversættelse af en ti år gammel tysk bog om opdragelse.
Hans Erik Berthelsen