Billedbøger

Sørøver Søren og andre alfabetrim

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Lotte Salling

Illustreret af Rasmus Bregnhøi

32 sider, 218 kroner

Klematis

Bo og Bente Danmark rundt

Af Lotte Salling

Illustreret af Bodil Molich

32 sider, 228 kroner

Klematis

Lotte Salling rimer rimelig meget, somme tider i makkerskab med illustrationer af Rasmus Bregnhøi, somme tider af Bodil Molich.

Hendes vers er mundrette.

I 'Søren Sørøver' er mundretheden iklædt en rytmisk variation, der kræver lidt gefühl af oplæseren, men som på den anden side forhindrer lirum larum.

Hun tænker i denne bog i morsomme og absurde billeder, som spiller godt op til makkeren, der griber ordenes billeder - og indimellem også bliver grebet af dem ud over grænsen af deres bæreevne. For eksempel bliver soen Yvette (se under Y) udstyret med et yver, som nok begynder med y, men som ikke står i teksten. Her burde tegneren måske have malket grisen og holdt ved det vidunderlige billede af soen iklædt forklæde og otte hængebryster.

I Bos og Bentes rimeligt dækkende rundrejse i Danmark får vi en række oplysninger om lokaliteter serveret mundret og ganske elegant, illustreret med humor og sans for stedets detalje. Blot synes jeg, at Bo og Bente som figurer er skabelonagtige og døde, og det er ærgerligt, at netop de, som vi skal opleve igennem, er mindre organiske end bølgerne ved Vesterhavet og Hamlet i Kronborgs kælder.

Bøgerne føjer sig til den række af rimeligt rimede bøger, som er fulgt i kølvandsstriben på Pisa-undersøgelsen, og de placerer sig helt sikkert i den gode halvdel af stakken.

Men når vi nu på dansk har Halfdan som målestok, så kunne man ønske sig, at de rimede bøger kunne mere end skabe sjove billeder og sangbar information. Man burde i forlagene tage genren op til revision og kræve, at versets bundethed anvendes som sproglig frigører og fornyer.

I de mange rimbøger, der er kommet efter 'Halfdans abc', er der meget få vers, man har lyst til at lære udenad - netop fordi bøgerne er skabt til sprogstimulerende forbrug og ikke til sprogglad skaben.

Halfdan har i en af sine faxer til Johannes Møllehave givet et billede på det at ældes (citeret efter hukommelsen): Når jeg bøjer mig ned for at snøre mine sko, tænker jeg på, om der er andet, jeg skal gøre, nu hvor jeg er hernede.

Forlagene burde forlange, at rimsmedene, der beskæftiger sig med vores bedagede modersmål, burde overveje, om der var andet, de skulle gøre med sproget, nu hvor de er rimeligt nede i rimene.

Jens Raahauge