Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Af Mary Hoffman
Oversat af Anette Hellemann
Illustreret af Karin Littlewood
26 sider, 228 kroner
Flachs
Hassan fra Somalia møder i sin danske klasse, men kan endnu ikke forstå eller tale dansk. Han fortæller i stedet om sig selv og sit liv ved hjælp af tegninger. Eller rettere farvestrålende malerier.
Hans historie er grusom - med oplevelser fra en borgerkrig, hvor han ud over råben og skyden og støvletramp har oplevet, at onklen er blevet skudt.
Ud fra sit billede får han via en somalisk tolk fortalt sin historie, men ønsker at lave et andet erindringsbillede til moren. Et billede, der alene skildrer erindringen om Somalia og savnet af hans kat.
Tekstens historie er en positiv flygtningehistorie, hvor Hassan først lærer at sige 'kat', men i morgen vil lære at sige 'hjem'. Og i hans nye hjem hænger kattemaleriet på væggen ved siden af bedetæppet.
Bogens billeder er farvemættede akvareller, der skildrer dels de situationer, Hassan befinder sig i - i klassen og i hjemmet, dels de omgivelser og episoder i Somalia, der er inde i hans hoved, når han tænker tilbage.
Bogens ord og billeder give stof til eftertanke for børn i indskolingen og på mellemtrinnet, når de skal eller ønsker at beskæftige sig med flygtninges baggrund. Men der hviler også et uforløst skær over bogen, idet Hassan bærer rundt på nogle krigsoplevelser, der her afdækkes i et maleri, som han vil beskytte sin mor mod at se.
Så bogen skildrer Hassans baggrund, mens vi andre må overveje, hvordan hans situation er. Det er sympatisk, at der udkommer bøger med informationer om flygtningekammeraters baggrund, men vi savner i højere grad bøger om krigstraumatiserede flygtningekammeraters situation.
Jens Raahauge