Fra en tidligere verdenstime på Randersgades Skole.
Foto: Emilie Palm Olesen
Nu kan skoler blive certificeret i verdensmålene
Fra i dag kan danske folkeskoler blive verdensmålscertificeret. Det kræver ikke alene, at verdensmålene indgår i undervisningen – skolerne skal også selv gå forrest og være bæredygtige.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Kommuner og organisationer kappes om at sætte FN's verdensmål på skolerens skemaer.
Gratis matematikmateriale om FN's verdensmål sendes ud til alle skoler
Men med den nye verdensmålscertificering kommer verdensmålene ikke kun til at være en del af undervisningen. Vil man gøre sig fortjent til en certificering, skal både skolens rammer, værdier og undervisning bære præg af verdensmålene.
2030 Skoler hedder det nye certificeringsprojekt, som organisationen Chora 2030 har lavet i samarbejde med blandt andet Randersgades Skole, Rysensteen Gymnasium og Verdens Bedste Nyheder. Folkeskoler, efterskoler og ungdomsuddannelser kan blive certificeret.
"Med 2030 Skoler opfordrer vi de danske uddannelsesinstitutioner til at tage verdensmålene til sig og gøre bæredygtighed til det nye dannelsesideal. Vores børn og unge skal lære om målene og udvikle kompetencer, der gør dem i stand til at bidrage positivt til den nødvendige bæredygtige omstilling", siger Steen Hildebrandt, der er formand for Chora 2030, i en pressemeddelelse.
Alle kan være med
Certificeringen er både beregnet til skoler, der allerede er godt i gang med at arbejde med verdensmålene og til dem, der prøver det for første gang. For at opnå at blive en del af 2030 Skoler, skal alle skoler nemlig ikke gøre nøjagtigt det samme.
Verdenstimen: Undervisningsministeren sidestillede ungdommen med 68-generationen foran kronprinsessen
I stedet kræver en certificering, at man som skole laver en treårig handleplan for, hvordan man vil arbejde med verdensmålene, og at skolen derefter beviser, at man er gået i gang med projektet. Vil man beholde sit certifikat, skal man årligt bevise, at man stadig følger handleplanen og gradvist bliver mere ambitiøs i arbejdet med verdensmålene.
Chora 2030 har blandt andet skrevet en håndbog med en beskrivelse af projektet og eksempler fra blandt andet Randersgades Skole i København. Som en del af projektet kommer alle tilmeldte skoler til at indgå i netværk, hvor man kan dele ideer og hjælpe hinanden på vej.