Debat

Er Copenhagen Pride et sted for lærerne?

Den 17. august er lærerne med til Copenhagen Pride-paraden.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

København og Frederiksberg Lærerforeninger har i flere år været repræsenteret ved Copenhagen Prides store parade, der markerer starten på afslutningen af Copenhagen Pride Week. I år er DLF gået med i projektet, hvilket betyder, at vi nu har mulighed for at invitere alle lærere i hele landet til at deltage sammen med os.

Men er Copenhagen Pride et sted for lærerne? Svaret er, ”ja selvfølgelig!”.

Ingen elever skal føle sig diskrimineret i den danske skole. Hverken pga. køn, seksualitet, kønsidentitet, religion, etnicitet eller noget andet. Det er både en grundlæggende værdi og en læringsmæssig pointe: Udbyttet af undervisningen daler, hvis ikke eleverne trives.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Som lærere har vi et ansvar for, at alle elever mærker, at der er rum til dem både i hverdagen og når det gælder vores undervisning. Men hvorfor ikke også, når der byder sig en særlig lejlighed til at markere det?

Vi mener, det er oplagt at lærerne er medafsender på Pridens mangfoldighedsbudskab med fokus på kønsidentitet og seksuel orientering. Vi skal være med til at vise, at det kun kan være godt at være den man er – uanset hvem man bliver forelsket i, om man går i pige- eller drengetøj eller synes, det er svært at passe inde i en pige/dreng-identitet. For selvom vi skriver 2019, kan det stadig være skamfuldt, ensomt og svært at skille sig markant ud fra mængden.

Det er godt, at eleverne ser, at der er stor mangfoldighed også blandt lærerne, og det er vigtigt at vise, at både LGBT+lærere og lærere, der lever ”som folk er flest”, bakker op om mangfoldighedsbudskabet. Derfor håber vi på en rigtig bred opbakning til Pride-arrangementet. Alle, der bakker op om budskabet, er velkomne. Der er ikke krav om hverken glimmer, udklædning eller bestemte seksuelle observanser.

Og så er der selvfølgelig også en fagpolitisk pointe i vores deltagelse. For ligesom det gælder for eleverne, er der heller ikke nogen lærere, der skal føle sig diskrimineret i den danske skole. Vores deltagelse i Priden er også et ”shout-out” til vores kolleger, der hver dag går på arbejde og øger mangfoldigheden, ved at være åbne om deres seksualitet og til dem, der vælger ikke at være åbne, hvad enten det skyldes personlige grunde eller frygt for/problemer med reaktioner fra elever, forældre og kolleger.

Alt i alt er Copenhagen Pride Parade en festlig mulighed for at skabe positiv opmærksomhed om lærerprofessionen og skolen i en tid, hvor de positive historier kan være svære at komme igennem med.

Du kan tilmelde dig på flfnet.dk/pride/2019.