Anmeldelse

Den store pengebog

Vær velkommen, pengebog!

En bog om penge og økonomi henvendt til børn og unge med forklaringer på stort og småt og hvad dertil hører samt en række af de svære og abstrakte begreber, som er centrale for økonomi og økonomisk forståelse. Det er en god nyhed!

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Den store pengebog - for børn og begyndere" er en rigtig god idé! Økonomi, privat som offentlig, mikro som makro, god som dårlig, kan læres. Lærer man ikke økonomi, om så bare på basalt niveau, er man dømt til at være offer for verdens tummel og omstændigheder – lærer man det til gengæld, står man med hoved og skuldre over mængden og kan i høj grad tage vare på eget liv og styre det i den retning, man ønsker.

Fakta:

Titel: Den store pengebog

Forfatter: Nathalie Nystad

Pris: 199,95

Sider: 132

Forlag: Berlingske Media Forlag

Alle kan som nævnt lære det, og med denne bog er man godt på vej. Pengebogen indeholder både lidt om pengenes historie – fra Jesu tid til bitcoin-age – og letforståeligt stof om investering samt god, solid lommepengesnusfornuft. Skat og aktier, kapitalisme og Marxisme, værdi og ejendom og utallige andre emner berøres på et niveau, hvor det er til at gå til – jeg vil nok sige fra omkring 4. klasse, men bogen er ikke en undervisningsbog som sådan. Den henvender sig i mine øjne allermest til børnefamiliers behagelige selvstudier, men jeg vil også varmt anbefale den til lærere – og den er således skruet sammen, at den kan gavne både matematiklæreren, dansklæreren og måske endda samfundsfagslæreren med henblik på at få alle med på nogle grundbegreber.

Som der står i følgematerialet: ”Penge betyder meget i vores liv. De handler om lykke, død og retfærdighed, men også om indkøb i et supermarked. Penge definerer på mange måder vores liv, og vi kan komme til at jage dem uden at tænke over hvorfor”. Et så centralt element burde aldrig være underbelyst i børn og unges opdragelse, men man skal ikke lede længe for at finde en 21-årig, der ikke aner, hvad han skal stille op med sin selvangivelse, eller tror, at ”afdragsfrit” betyder ”gratis lån”. Det er noget skidt, og det er voldsomt dyrt og potentielt ødelæggende at lære om økonomi på den hårde måde. Grib "Den store pengebog" og hjælp de børn og unge, du kender, til en lettere vej gennem livet. Seriøst!