Stig Langvad sidder i FN's handicapkomité de næste fire år.

Stig Langvad valgt ind i FN’s handicapkomité

Det lykkedes for Stig Langvad, formand for Danske Handicaporganisationer, at få en plads i FN's handicapkomité. Det er den højeste position, en dansker med handicap har opnået. Komitéen overvåger den globale implementering af FN's handicapkonvention.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Med valget af Stig Langvad indtager den danske handicapbevægelse rollen som garant for, at menneskerettigheder også i fuld udstrækning kommer til at gælde personer med handicap.

"Med handicapkonventionens vedtagelse i 2006 blev der sat en helt ny kurs for handicappolitikken. Det blev bekræftet, at personer med handicap i alle verdens lande ikke har opnået de samme rettigheder som andre", siger Stig Langvad og fortsætter:

"Med handicapkonventionen blev det tydeliggjort, hvad der skal til for at skabe den udvikling, der skal sikre lige muligheder for alle - med eller uden et handicap".

Stig Langvad konkurrerede med 22 andre kandidater om de 12 pladser i komiteen. Han blev stemt ind som fælles nordisk medlem og er valgt for fire år.

Socialministeren er glad for valget

89 lande - inklusiv Danmark - har ratificeret FN's handicapkonvention. Her forpligter landene sig til at arbejde for rettigheder for personer med handicap på linje med rettigheder for andre borgere.

"Komitéen for rettigheder for personer med handicap" er nedsat for at følge dette arbejde i de enkelte lande. Komitéen er netop blevet udvidet med 12 medlemmer og består nu af 18 internationalt anerkendte og uafhængige handicapeksperter.

Stig Langvad er selvsagt et af de nye medlemmer, og det er socialminister Benedikte Kiær (K) glad for.

"Jeg har et tæt samarbejde med Stig Langvad om en række handicappolitiske spørgsmål, og jeg er ikke i tvivl om, at Stig Langvads omfattende viden og erfaring vil bidrage positivt til komitéens fremtidige arbejde. At vi nu også har fået en dansk kandidat stemt ind i FN's handicapkomité er med til at understrege, at Danmark lægger stor vægt på konventionen", siger hun.

Komiteen et styrket handicapfagligt

Selv ser Stig Langvad frem til udfordringen som medlem af komitéen.

"Komitéen er efter valget blevet bredere geografisk repræsenteret og samtidig styrket handicapfagligt. Dermed får komitéen nu større mulighed for at indgå et tæt samarbejde med de øvrige FN medlemslande om implementeringen af konventionen", siger han.

De lande, der har ratificeret FN's handicapkonvention, forpligter sig til regelmæssigt at sende rapporter til handicapkomitéen. Her skal regeringerne redegøre for, hvor langt man er kommet med at etablere lige muligheder for personer med handicap. Første rapport skal sendes to år efter, at landet har vedtaget konventionen, og herefter hvert fjerde år. Danmark skal aflevere sin første rapport den 23. august 2011.

Det skal Stig Langvad lave i komitéen

Som medlem af komitéen skal Stig Langvad blandt andet læse landenes rapporter og komme med forslag og generelle kommentarer til at styrke konventionens implementering i de enkelte lande. Det enkelte medlem af komitéen kan dog ikke kommentere rapporter fra sit eget land.

Komitéen kan også sætte undersøgelser i gang, hvis medlemmerne får mistanke om alvorlige brud på rettigheder for personer med handicap. Desuden tager komitéen hånd om klager fra borgere i de lande, der har ratificeret den såkaldte tillægsprotokol, der netop åbner mulighed for, at borgerne kan anvende handicapkomitéen som klageinstans, såfremt alle nationale klagemuligheder er udtømte. Danmark har ikke tiltrådt tillægsprotokollen.

Komitéen mødes to gange årligt i Geneve.

Fakta om Stig Langvad

Stig Langvad er 53 år og har siddet i kørestol siden en trafikulykke i 1973. Han har været formand for Danske Handicaporganisationer, der er paraplyorganisationen for de 32 landsdækkende handicaporganisationer i Danmark.

Siden 2002 har Stig Langvad været næstformand i Det Centrale Handicapråd. Han er med i hovedbestyrelsen i Dansk Handicap Forbund, og siden 2009 har han været medlem af forretningsudvalget i European Disability Forum.