Sådan har elevtallet udviklet sig i folke- henholdsvis fri- og efterskoler siden 2007. På de følgende graf ses forældrenes svar på, hvorfor de har valgt henholdsvis fri- og folkeskole.
Graf: Danmarks Statistik
Næsten halvdelen af friskoleforældrene er utilfredse med folkeskolen
Flere end 45 procent af forældrene til børn i fri- og privatskoler har valgt friskolen, fordi de var utilfredse med den lokale folkeskole. Det viser en ny rundspørge fra Danmarks Statistik.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Forud for Folkemødet på Bornholm sidst på ugen, har Danmarks Statistik været på jagt efter årsagerne til udviklingen i den statistik, som år for år viser stigende elevtal i fri- og privatskoler og faldende elevtal i folkeskolen. Antallet af børn på fri- og privatskoler er steget med 28 procent siden 2007, mens antallet af børn i folkeskolen i samme periode er faldet med 7 procent. Danmarks Statistik Survey har derfor spurgt knap 2000 forældre til børn i skolealderen, hvorfor de har valgt den skole, de har, til deres barn.
Skolens gode ry er topscorer blandt friskoleforældrene. Omtrent halvdelen af friskoleforældrene giver skolens ry som begrundelse, og omtrent lige så mange har sat kryds ved skolens værdigrundlag som en årsag. Og dernæst kommer så 'ikke tilfreds med den folkeskole, vi hørte til'. Blandt folkeskoleforældrene angiver langt de fleste, at skolen lå tæt på bopælen, og deres barn dermed kunne komme til at gå i skole med andre børn fra lokalområdet. Kun en fjerdedel har valgt folkeskolen på grund af dens gode ry.
Samtidig mener omtrent to tredjedele af samtlige forældre, at det i høj grad eller i nogen grad er et problem, at flere og flere fravælger folkeskolen til fordel for fri- eller privatskoler. Danmarks Statistik indbyder til debat om udviklingen på Folkemødet på Bornholm på fredag. Truer den stigende privatskoleandel sammenhængskraften i Danmark, og hvilke perspektiver giver udviklingen for den danske grundskole? Folkeskolen.dk dækker debatmødet.