Lærer til lærer
Opvarmning til jubilæumsfest i Danmarks Håndarbejdslærerforening
Gennem et foredrag med etnolog Frederikke Heick kom vi alle på en tidsrejse gennem den skiftende mode i klædedragt, frisure og make-up. Hands on og historieformidling ud af montren bragte smilet og latteren frem hos alle, når flere deltagere i Jubilæet med få effekter blev tryllet om til kvinder i et historisk tilbageblik til begyndelsen af 1900 tallet, 30érne og efterkrigstiden
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Etnolog Frederikke Heick var indkaldt til at varme os alle op til den store 50 års Jubilæumsfest i Danmarks Håndarbejdslærerforening. Frederikke var mødt op i Diors ”New Look” fra 1950érne. Tiden efter 2. verdenskrig satte fokus på en større kvindelighed og timeglassilhuet, der igen krævede en lettere korsettering. Modens kulturelle udbredelse på denne tid skete gennem modeblade, dameblade og dagspressen, og Frederikke havde delt blade ud fra perioden.
Frederikke tog udgangspunkt i Emma Gads: Takt og tone og bevingede ord om selskabsliv. På scenen var der dækket op som i et bedre sminkør rum på Det Kongelige Teater, og snart blev flere deltagere i jubilæet med få effekter tryllet om til kvinder i et historisk tilbageblik med nedslag i begyndelsen af 1900 tallet, 30´erne og efterkrigstiden.
Tiden fordrede i begyndelsen af 1900 tallet en stram korsettering og undertøjet bestod af særk, mamelukker og livstykker. Den tid hvor Emma Gad levede (1852-1921).
Herefter tog vi et spring frem til 30érne, hvor det snørede korset var erstattet af en Spirella efter mål. Et sjusket ydre var bandlyst, og fokus var på hat, handsker, sko og hår der sættes med hjemmelavet vandondulationsvæske af øl, der klistrer og derfor er godt til bølger i håret. Herefter en god hjemmelavet make-up af Nivea, kartoffelmel, talkum og farvepulver, derpå en pudder, malede øjenbryn og afslutningsvis en ”Rosen kys mig straks” mund. Resultat: et yndigt lillepige look, også til damer der er kommet lidt til års.
Herefter tog vi et spring op til tiden efter 2. verdenskrig, hvor der igen var blevet råd til selskabelighed. Ord, forklædning, sminke og en tur i frisørens stol bragte smilet og latteren frem hos alle. Særligt da Hanni Eskildsen, der er formand i foreningen, blev udstyret med Victory Rolls, en typisk efterkrigsfrisure, og med en cape over skuldrene var hun klar til fest.
Hele herligheden satte historierne i gang om tidligere generationers kvinder, alt sammen styret af Frederikke, der løbende citerede Emma Gad. For selv om Emma Gad døde i 1921, så er flere af hendes råd stadig nyttige. Det er historie formidling ud af montren gennem den skiftende mode i klædedragt, frisure og make-up. Historier der knytter sig til tid, sted og miljø og giver meget stof til eftertanke.