En orienteringsløber med overblik og to håndboldfightere er en god konstellation, hvis man vil vinde Skills Stafetten, mener vinderholdets lærer.

De vandt Skills Stafetten, fordi de hader at tabe

Årets vindere af den landsdækkende konkurrence i praktiske færdigheder for 8. klasser går til daglig i en sportsklasse i Horsens. Både de og deres lærer tror, at et særdeles veludviklet konkurrencegen har spillet ind.

Publiceret

I Skills Stafetten dyster elever fra 8. klasser fra hele landet i aktiviteter, der kræver god brug af både hænder og hoved under tidspres.

Efter en række lokale og regionale konkurrencer går 32 hold videre til finalen. Den blev fredag afholdt på festivalpladsen i Roskilde, og da røgen havde lagt sig, stod Nicoline, Hjalte og Eskild fra 8.s på Langmarkskolen i Horsens Kommune tilbage som vindere af 1. præmien på 10.000 kroner.

De tre går på en særlig sportslinje. Her har eleverne modsat i de normale distriksklasser ikke uddannelse og job fast på skemaet to gange om ugen i 7. og 8. klasse.

Opgaven bliver i stedet varetaget i dansktimerne - og særligt op til arrangementer som Skills Stafet. Derfor var det også 8.s's dansklærer Anja Kjærhus, der var med til finalen.

Hun er glad for, at eleverne får muligheden for at blive præsenteret for udfordringer, der giver dem indblik i, hvad man kan lære på en erhvervsuddannelse.

"Mange har automatisk den indstilling, at de skal en gymnasial vej. Og der er så mange andre muligheder. Det er blandt andet en god måde at få introduceret eleverne til EUX", siger hun.

Vil fortsat på gymnasiet

Oplevelsen har ikke umiddelbart fået nogen af de tre finalister til at ændre fremtidsplaner. De lyder for alle tres vedkommende på en gymnasial uddannelse og masser af sport.

Men at deltage i Skills Stafetten har givet dem et bedre indblik i, hvad man kan lære på en erhvervsuddannelse, fortæller de samstemmende.

De tre vindere i aktion under finalen.

”Og mange af færdighederne kan man bruge i hverdagen. Sådan noget som at skifte dæk på biler og cykler", siger Nicoline.

Spørger man Anja Kjærhus, kan indblikket i erhvervsuddannelserne også komme en til gode, selv om man starter på en gymnasial uddannelse.

"Hvis man nu finder ud af, at gymnasiet alligevel ikke er en, er det godt at have et klart blik for, hvad de kan tilbyde", siger hun.

Konkurrencegen er en fordel

Adspurgt hvorfor det netop var de tre elever, der løb med sejren i sidste ende, er Anja Kjærhus ikke i tvivl om, at deres sportsinteresse har hjulpet.

"De er tre forskellige typer. Vi har orienteringsløberen Eskild, som har overblikket, og to håndboldspillere, der er nogle fightere uden lige. Det er en ret god konstellation", siger hun og tilføjer, at de fleste bliver overrumplet over, hvor stort finalearrangementet er, så det heller ikke skader at være vant til at levere foran tilskuere.

Eskild er enig i, at konkurrencegenet nok har spillet ind: 

"Jeg hader at tabe, og det gør de andre også. Når man først står i finalen, så vil man altså også vinde siger han".

Der var flere hold fra Horsens med i finalen, og det hjalp yderligere på motivationen, mener Nicoline:

"Når man kender nogle af dem, man dyster imod, vil man særligt gerne vinde".

1.pladsen og præmien på 10.000 kroner til klassekassen gik til Langmarkskolen i Horsens.

2.pladsen og præmien på 5000 kroner gik til Sønderlandsskolen i Holstebro.

3.pladsen og præmien på 3000 kroner gik til Hulvej Privatskole i Horsens.

4. pladsen og præmien på 1000 kroner gik til Egtved Skole i Egtved.