Det er lykkedes at bringe ventetiden på it-rygsække ned
I efteråret 2010 år måtte unge med særlige behov vente i op mod ti uger, før de fik bevilget det støtteredskab, typisk en it-rygsæk, der var nødvendigt, for at de kunne gennemføre deres studie. Nu bliver ansøgningerne behandlet i løbet af ti dage.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
I februar og igen i april i år blev undervisningsministeren indkaldt til samråd i Folketingets uddannelsesudvalg, hvor blandt andre Socialdemokraternes Christine Antorini kritiserede den lange ventetid.
På mødet i april forklarede undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V), at han netop havde sendt en vejledning ud til uddannelsesinstitutionerne, hvor det blev indskærpet, at uddannelsesinstitutionerne skal søge om specialpædagogisk støtte, så snart en ung med særlige behov er optaget. Det gælder både på ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser.
Statistik tegner et forkert billede
Det ser ud til at have hjulpet, konstaterer kontorchef Susanne Anthony fra Uddannelsesstyrelsen.
"Fra midt i maj til udgangen af juli steg antallet af ansøgninger med 40 procent i forhold til samme periode sidste år. Jeg håber, det i høj grad skyldes, at institutionerne er begyndt at søge tidligere. I hvert fald har vi ikke fået så mange ansøgninger, som vi plejer i august", siger hun.
Ifølge en opgørelse, Troels Lund Poulsen har sendt til uddannelsesudvalget, blev kun 45 procent af ansøgningerne afgjort inden for 30 dage i de første syv måneder af 2011. Målet er 70 procent.
Men den statistik tegner ikke et billede af den aktuelle situation, forklarer Susanne Anthony.
"Statistikken omfatter ikke de ansøgninger, som vi har afgjort inden udgangen af juli, og som vedrører støtteperioden august til december 2011. Af de 6.351 ansøgninger vi modtog i denne periode, havde vi afgjort de 5.541 inden 1. august, så støtteredskabet kunne være klar til studiestart", fortæller hun.
Ventetiden er nede på ti dage
Nogle af de 810 ansøgninger, der ikke var afgjort pr. 30. juli, kom få dage før, opgørelsen blev lavet. Men i de fleste tilfælde skyldtes de manglende afgørelser, at det var nødvendigt at bede uddannelsesinstitutionen om yderligere dokumentation for den studerendes funktionsnedsættelse.
"Som det ser ud lige nu, går der kun ti dage, fra vi får en ansøgning, til vi begynder på sagsbehandlingen. Hvis sagen er fuldt oplyst, bliver afgørelsen truffet med det samme, men vi er naturligvis afhængige af, at uddannelsesinstitutionerne giver os de rette oplysninger, og de er igen afhængige af input fra de unge", siger Susanne Anthony.
Pukkel gjorde kritik berettiget
Den kritik af ventetiden, der blev fremsat på de to samråd, var berettiget, mener kontorchefen.
"Der har været en konstant stigning i antallet af ansøgere i de ti år, støtteordningen har eksisteret. Alene de seneste tre år er antallet næsten fordoblet, hvilket betød, at vi til sidst havde oparbejdet en pukkel, vi ikke kunne få skovlen under. Men vi er kommet den til livs, fordi vi har fået tilført ekstra mandskab og har fået forbedret vores it-systemer, så sagsbehandlingen nu kører mere smidigt".
Susanne Anthony forventer også, at antallet af ansøgninger stiger i år.
"Jeg tror ikke, den lander på 40 procent, når året er omme, for jeg forventer som sagt, at en del af stigningen op til sommerferien skyldes, at institutionerne er begyndt at søge tidligere. Men vi oplever en øget diagnosticering, og det er ikke længere flovt at sidde med en computer, hvorpå der står, at den tilhører Uddannelsesstyrelsen", siger hun.