Anmeldelse

Skriv 1 / Skriv 2

Skriv 1 / Skriv 2

Et norsk læremiddel om skriftlighed, der bygger på et samarbejde mellem forskere og erfarne lærere, viser nye veje i skriftligt arbejde.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvad er skriftlig fremstilling som kognitivt og sociokulturelt fænomen? Hvilken udvikling gennemgår eleverne, når de skal lære at skrive? Hvilke undervisningsstrategier er de bedst egnede? Præcise forskningsbaserede svar på disse spørgsmål er sparsomme i den pædagogiske debat herhjemme.

Fakta:

Titel: Skriv 1 / Skriv 2

Forfatter: Kjell Lars Berge, Trine Gedde-Dahl, Anne Kristine Øgreid

ISBN: 9788249212217

Type: Bog

Forlag: Gan Aschehoug

Professor Kjell Lars Berge fra Oslo Universitet har tænkt nyt, når det gælder skriftlighed. Han er ud over at være forsker involveret i udvikling af nationale prøver i skriftlig fremstilling i Norge, prøver, som tænkes anvendt i begyndelsen af 5. og 8. klasse. Berge efterlyser mere forskning om den komplicerede skriftlighed, da faglig skrivning er et vigtigt element i læringen i alle fag, og da skriftlighed er en nødvendighed for at kunne fungere i samvær med andre mennesker og i arbejdslivet. Den er også vigtig for elevernes personlige udvikling, selvrefleksion og egen læreproces. Et dannelsesperspektiv må ikke fortone sig i iveren efter at erhverve effektive kompetencer.

De nationale prøver evaluerer skriftlig fremstilling i alle fag. Eleverne skal skrive i flere genrer, vurderes af flere bedømmere, og vurdering af tekster fra elevernes portfolio indgår. Prøverne er stikprøver, som direkte bruges til opfølgende tiltag i undervisningen og til forskning. I den forbindelse forskes der i at skabe fælles vurderingskriterier i et samarbejde mellem forskere og erfarne lærere.

"Skriv 1 - skriving som grunnleggende ferdighet" og "Skriv 2" er et læremiddel til de ældste klassers norskundervisning, som konkretiserer de beskrevne pædagogiske tanker. Lærervejledningen består af overordnede overvejelser og en side for side-vejledning samt forslag til evaluering, hvor elevernes egen formulering af forslag indgår. Elevhæfterne består af korte tekster - modeltekster og eksempeltekster - inden for et meget alsidigt og systematisk udvalg af genrer ordnet efter hovedkategorierne: informere, beskrive, fortælle, argumentere og reflektere. Der er tre typer af opgaver til hver genre: opgaver, som skal gøre eleverne fortrolige med en genre og skrivemåde, forberedelsesopgaver og større differentierede skriveopgaver i den valgte genre.

Læremidlet er stærkt styrende, men det er fagligt yderst kompetent og professionelt opbygget med en klar progression i opgavetypernes kompleksitet og med indbygget undervisningsdifferentiering. Det inddrager sagprosagenrer, som ikke er så rigt repræsenteret i danske læremidler.

Der er en tendens til, at faget dansk bliver splittet op i koncentrerede forløb om læsning, mundtlighed, skriftlighed og stavning. Lærere og fagteam må være opmærksomme på at fastholde dansk som et helhedspræget dannelsesfag, samtidig med at disciplinopdelte forløb i begrænsede perioder af skoleåret er værdifulde. Til koncentrerede faglige forløb om skriftlighed i forskellige genrer i perioder af skoleåret kan det nævnte norske læremiddel være en stor inspiration.