Anmeldelse
Børn og seksualitet
Kan du spotte bekymrende seksuel adfærd?
Vi har begrænset viden om børn og unges seksuelle modning - og når det går skævt. Bogen udfylder et videnshul og gør læseren bedre i stand til at afkode bekymrende adfærd og til at gribe ind.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
En yderst relevant dansk bog om børns seksuelle udvikling skrevet af en journalist og en psykolog, direktør fra JanusCentret, behandlings- og forskningscenter for børn med seksuelt grænseoverskridende adfærd.
Fakta:
Titel: Børn og seksualitet
Forfatter: Anna Louise Stevnhøj, Mimi Strange
Pris: 250
Sider: 164
Forlag: Hans Reitzels Forlag
Udgangspunktet er, at vi stadig har begrænset viden om børn og unges seksualitet. Hvorfor går det somme tider skævt og resulterer i destruktive krænker-/offerroller?
Bogens første kapitler opridser kort seksualpædagogikkens historie fra Freuds revolutionerende iagttagelser og frem. Hvordan den såkaldte normalseksualitet biologisk og kulturelt udfolder sig udviklingsmæssigt. Der er et flot kapitel om børns lystbetonede onani og et andet om bekymrende seksuel adfærd: krænkeradfærd, incest i familierummet, søskendeseksualitet, pædofile overgreb og de nyeste behandlingstiltag i forhold til dette, hvor meditationsmøder mellem offer og krænker især er spændende.
Sidst i bogen behandles det digitale samfund: it-grooming, pornotilgængelighed, og hvordan børns institutionstilværelse påvirker den seksuelle dannelse. Spændende. Man kunne ønske, at kapitlerne var bragt tidligere i bogen, således at vi i højere grad forholdt os til nutidens seksuelle kultur.
Bogen er begrænset i forhold til nyaccepten af homo- og transseksualitet, men der er gode opsummeringer, som kan hjælpe lærere i at spotte bekymrende adfærd, fine casebeskrivelser og henvisning til hjælpeinstanser.
Desværre er Grønland fraværende, og det er lidt underligt, da de her har positive erfaringer med at forebygge seksuelt krænkende adfærd.