Anmeldelse
Så er man godt i gang med litteratur
En samling af ikke så nye tekster viser, at det aldrig er for sent at få fasaner.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"I gang med litteratur" er et lettilgængeligt undervisningsmateriale til overbygningen, ungdomsskoler med flere. Det består af en tekstbog med tre noveller, et digt, en kortprosatekst og et opgavehæfte.
Fakta:
Titel: I gang med litteratur
Forfatter: Susanne Frost Maarbjerg
Pris: 52,50
Sider: 21
Type: Teksthæfte
Forlag: Special-pædagogisk forlag
Pris: 26.50
Sider: 29
Type: Opgavehæfte
På bagsiden står der, at teksterne er af nyere dato, men det kræver vist en meget generøs forståelse af ordet nyere. "Gennem byen sidste gang" af Dan Turèll og "Fasaner" af Helle Helle er skrevet i henholdsvis 1977 og 1994. Kun Dorthe Nors' "Hos frisøren over for møntvasken" fra novellesamlingen "Kantslag" er spritny, altså fra 2014, står der, men novellesamlingen er fra 2008. Redaktøren mangler vist den sidste kærlige hånd i forhold til årstal?
Det gør selvfølgelig læsningen lidt irriterende for en dansklærer, men der er nogle meget gode opgaver til teksterne med god plads og stor linjeafstand. Siderne er luftige og giver ro i øjnene i modsætning til mange multimodale tekster, der kan have tendens til at gøre læseoplevelsen til en zappetur gennem en bog. Der er tydelige og overskuelige faktabokse mellem opgaverne.
Jeg savner dog opgaver om for eksempel tomme pladser. Opgaverne til "Fasaner" handler meget om ydre karakteristik. Opgaverne fungerer fint, men det kunne have været interessant, hvis læseren blev bragt lidt mere i spil og måske skulle skrive selv.
Det er godt, at Dorthe Nors er repræsenteret. Hun er som den første dansker nogensinde blevet trykt i det prestigefyldte amerikanske tidsskrift "The New Yorker". Det kan være, at "Hejren" er med i "I gang med litteratur 2", hvis der er sådan en på vej.
Når nu det netop er Special-pædagogisk forlag, der står bag udgivelsen, undrer jeg mig måske en smule over, hvorfor der så ikke er flere opgaver med sprog eller en ordliste eller betydningskort. Måske er begreber som følelser også for meget at forvente? Her refererer jeg til en af opgaverne, hvor man skal relatere til, hvilke følelser teksten fremkaldte. Har man ikke læst Helle Helle eller ved, hvem Dan Turèll er, er det nu, man kan komme i gang med den litteratur.