Anmeldelse

Drengen der tænkte ting / Nøkkekæret / Vintersorg / Alt godt fra havet

Gys og gammel folketro - med et moderne tvist

Henrik Einspor prøver kræfter med danske folkesagn. Det er godt og ret uhyggeligt. Lige som det skal være.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forfatteren Henrik Einspor er især kendt af mange drenge på mellemtrinnet, og hans populære serier om Jack Stump, Max Skræk og Ali Zongo fylder godt op på landets læringscentre. Med rette.

Fakta:

Titel: Drengen der tænkte ting / Nøkkekæret / Vintersorg / Alt godt fra havet

Forfatter: Henrik Einspor

Illustrator: Simon Bukhave

Pris: 330

Sider: 63

Forlag: Løse Ænder

Pris: 282

Sider: 47

Type: Alt godt fra havet

Pris: 330

Sider: 53

Type: Vintersorg

Pris: 330

Sider: 53

Type: Nøkkekæret

Fire af hans helt nye udgivelser tager udgangspunkt i den gamle danske folketros uhyggelige fortællinger om overnaturlige væsener, og bøgerne vil helt uden tvivl interessere læserne og få deres nakkehår til at rejse sig.

I "Drengen der tænkte ting" møder vi den lænkede, indespærrede vanskabning, som efter sigende kan fremskaffe alt ved tankens magt. Og det bliver ikke helt ufarligt, da fidusmageren Jim Horn forsøger at udnytte den egenskab til egen fordel.

"Nøkkekæret" handler om den gamle spillemand Bue, som forbandes og på uhyggelig vis bliver offer for Nøkken, det overnaturlige væsen, som holder til i åer og lokker folk til med sit spil.

I "Vintersorg" dukker et kvindelig op under vinterens snebunker, og to fortællinger fra forskellige tider vikler sig ind i hinanden i den uhyggelige forklaring på, hvad der egentlig skete.

Og endelig i "Alt godt fra havet", som blev nomineret til Orlaprisen 2015, møder vi en fiskehandler, som redder en kvinde fra at drukne. Han gifter sig med hende, men hun viser sig snart at være et særligt væsen ...

Alle fire bøger i serien er vellykkede. De rummer et sprogligt overskud og en energi, som vil appellere til læserne på mellemtrinnet. Samtidig er de skrevet forholdsvis udfordrende i et nuanceret sprog. Og mest af alt er de uhyggelige på den snigende måde, som mange af vores (drenge)læsere altid efterspørger.

Bøgerne er velegnede til selvlæsning. De er overskuelige i omfang og inddelt i korte kapitler med masser af stemningsfulde illustrationer af Simon Bukhave. Flere steder har illustratoren hele opslag for sig selv, og de sort-hvide illustrationer fortæller historien med dramatik og uhygge og supplerer teksten på allerbedste vis.

Men de kan klart også anbefales til oplæsning. Mangler man som lærer en virkelig uhyggelig historie til sin 3.-6. klasse, kan disse fire titler sikkert vække begejstring. Især hvis de skal læses højt lige før sengetid på lejrskolen og gerne ude i den dybeste og mørkeste skov. Så skal det nok blive rigtig sjovt ...